A tervezést segítő szoftverek használata a versenyképesség feltétele

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 20:46

Az ipari automatizálással, a speciális feladatok ellátására megalkotott célgépek elterjedésével a gyártási folyamatok felgyorsultak, ezért a termékek előállítása egyre rövidebb időt vesz igénybe. Ahhoz, hogy az ötletek ennél is gyorsabban testet ölthessenek, a tervezési fázist is rövidebbre kell fogni, ez pedig tervezést segítő szoftverek alkalmazásával valósulhat meg.

Papíralapú tervezéstől a 3D modellezésig

 

A papíralapú tervezéshez képest hatalmas előrelépést jelentett a számítógépes tervezés, mivel ezáltal gyorsabbá és pontosabbá váltak a folyamatok, valamint kevesebb volt a hibázási lehetőség is. 

 

A mérnöki munkát már a 2D rajzolóprogramok is hatékonyabbá tették, az igazán nagy áttörést azonban a 3D technológia megjelenése jelentette. Ezzel lehetőség nyílt a megtervezett berendezések, gépek alaksajátos modellezésére

 

Azok a tervező cégek, akik nem alkalmazzák ezt a technológiai újítást, egyértelműen hátrányba kerülnek a versenyképességük tekintetében a haladóbb szemléletű társaikhoz képest.

 

A legmegbízhatóbb CAD program

 

 

A tervezést segítő szoftverek gyűjtőneve a Computer-aided Design, ismertebb nevén CAD. A leggyakrabban használt 3D CAD szoftver a Solid Edge, melyet a Siemens PLM Software fejleszt. 

 

A program négy fő területre helyezi a hangsúlyt: alkatrésztervezés, lemezalkatrész modellezés, szerelés, tervezés és műhelyrajz készítés. Használatával csökkenthető a tervezésre szánt idő, ezért a termék piacon való megjelenése is gyorsabban létrejöhet.

 

Azon megrendelők esetében, akiknél nagy szerep jut az innovatív ötletek megvalósításának, különösen fontos, hogy a tervezésben haladó technológiát alkalmazó partnerrel dolgozzanak együtt, mint amilyen a Promatech is. 

 

Miben rejlik a Solid Edge sikere?

 

A magyar nyelven is rendelkezésre álló program egyszerű kezelői felülettel bír, ezért nem csak a gyártás előkészítési fázisában és ezáltal a termelékenység javításában nyújt segítséget, hanem magát a tervezési munkát is megkönnyíti. A felhasználói felület minden olyan funkciót magában foglal, melyre szükség lehet a tervezés során, úgy mint a felületmodellezés, szimulációk, sablonok, generatív tervezés, reverse engineering vagy akár a 3D tervezés.

 

A főként kis- és középvállalkozások körében elterjedt Solid Edge szoftver súgója, valamint a Enterprise Group egy egész támogatói csapata is elérhető ebben az esetben, ha bármilyen kérdés vagy probléma merülne fel a program használata során. Ahhoz, hogy a szoftver által nyújtott előnyöket hatékonyan kihasználhassa a felhasználó cég, elengedhetetlen a munkatársak képzése, melyben szintén segítséget nyújt az Enterprise Group, az alapoktól egészen a mélyebb részletekig.