A Samsung ismertette emberközpontú fejlesztéseit és kísérleti projektjeit

forrás: Prím Online, 2020. január 8. 14:55

A Samsung a 2020-as CES kiállításon nyitotta meg az “Élmények Korszakát”.  A vállalat a jövőben az emberközpontú innovációra helyezi a hangsúlyt, amely a hardveres és szoftveres elemek zökkenőmentes integrációjával nyújt személyre szabott élményeket, és teheti kényelmesebbé, örömtelibbé és tartalmasabbá a felhasználók életét.

Az „Élmények Korszaka” megváltoztathatja azt, ahogyan a felhasználók magukról és a családjukról gondoskodnak, megtervezik az otthonukat, és elhozza a biztonságosabb és fenntarthatóbb intelligens városokat. A Samsung bemutatta legújabb fejlesztéseit az intelligens robotika, a mesterséges intelligencia, az 5G és az edge computing területén, ezzel a vállalat bepillantást enged a nem túl távoli jövőbe, ahol a technológiák együttesen még gazdagabb és adaptívabb élményeket tesznek lehetővé a felhasználók számára.

 

„Az Élmények Korszaka arról szól, hogy újragondoljuk, hogyan teremthetünk összhangot különböző, változatos életstílusok között – mondta el H.S. Kim, a Samsung Szórakoztatóelektronikai üzletágának elnök-vezérigazgatója. – A Samsung egyedi megközelítése, az emberközpontú innováció letisztult filozófiáján alapul. Célunk, hogy válaszokat adjunk a mindennapok kihívásaira és hozzájáruljunk egy újfajta minőségű életmódhoz.”

 

 

A személyes gondoskodás következő szintje

A Samsung emberközpontú víziójának középpontjában a személyes gondoskodás áll. A vállalat számára fontos a felhasználók egészsége és jóléte, éppen ezért fejleszt az egyéniigényeknek megfelelő szolgáltatásokat. A jövőben a robotok segítséget nyújthatnak az emberek számára. Ennek fényében a Samsung a CES 2020 kiállításon bemutatta Balliet, az apró guruló robotot, amely megérti és támogatja a felhasználókat, valamint aktív hozzájárulásával segít a mindennapi feladatok megoldásában.

 

 

A beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően a robot akár fitnesz asszisztensként is képes segíteni, mobil felhasználói felületével pedig megoldásokat keres a folyamatosan változó felhasználói igényekre. Ballie működése során megfelel a szigorú adatvédelmi alapelveknek.  

 

„A Samsung szerint az MI a személyes gondoskodás jövője – mondta el Dr. Seung, a Samsung vezető kutatója és ügyvezető alelnöke. – A beépített mesterséges intelligencia elengedhetetlen a személyre szabott élményekhez. Ez a megoldás a felhasználó kezébe helyezi az adatai feletti ellenőrzést, így védi a magánszférát, miközben kihasználja a személyre szabott szolgáltatások előnyeit.” 

 

A Samsung a rendezvényen bemutatta továbbfejlesztett és az egyedi igényekhez igazodó egészségügyi megoldásait. A vállalat a Kaiser Permanente-tel való együttműködés keretében olyan otthoni virtuális kardio-rehabilitációs programot fejlesztett ki, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül köti össze a Samsung okosóráit egy okostelefonnal. A Samsung HeartWise alkalmazás emlékeztetőt küld a felhasználónak a rendszeres testedzésről, aktivitási adatokat gyűjt, és folyamatosan jelzi a szívritmust sportolás közben. Az adatok az okostelefonon keresztül automatikusan hozzáadódnak a felhasználók egészségügyi kartonjához, így az orvosok, egészségügyi dolgozók és fizikoterapeuták nyomon követhetik a változásokat, és ez alapján tehetnek javaslatokat.

 

 

A program segítségével a felhasználók otthon végezhetik el a rehabilitációs folyamatot anélkül, hogy mindennapjaik során kórházakba, vagy egészségügyi intézményekbe kellene látogatniuk. Az otthoni virtuális kardio-rehabilitációs megoldás eredményeit 2019-ben a New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst szekciójában is publikálták. A Samsung tovább folytatja az emberközpontú egészségügyi megoldások fejlesztését, amelyek a felhasználók egyedi igényeihez alkalmazkodva segítik őket a felépülésben.

 

Személyre szabott otthonok

Federico Casalegno, a vállalat Dizájninnovációs központjának vezetője szerint a felhasználók otthona a jövőben különleges élményeket kínál majd az olyan, legújabb innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint például az MI, a modern érzékelők és az adatalapú szolgáltatások. “Az okosotthonok az élő szervezetekhez hasonlóan működnek majd, személyes terek lesznek, az egyes lakók egyéni igényeihez igazodó élményekkel.”  

 

A digitális és a fizikai világ közötti határok egyre inkább elmosódnak, a hagyományos életterekből így egyedi élmény-terek lesznek, mint például egy galéria vagy egy jógastúdió. Casalegno szerint a két funkció találkozása jelöli majd ki az utat a következő évtized okosotthon-innovációi számára.   

 

Dr. Casalegno vezette a Samsung GEMS (Gait Enhancing & Motivating System) technológiájának első bemutatóját. A GEMS rendszerrel a felhasználók AR szemüvegek segítségével virtuális személyi edzővel mozoghatnak, megmászhatják a legmagasabb csúcsokat és sétálhatnak az óceánok legmélyén a nappalijukban, a GEMS pedig eközben összegzi és elemzi a keletkező adatokat és személyre szabott javaslatokat ad.  

 

 

A Samsung bemutatta, hogyan alakulhatnak át a lakás helyiségei a MicroLED kijelzőknek és a hozzájuk tartozó szoftverek, az MI, az IoT lehetőségek és a hardverek egyidejű alkalmazásának köszönhetően. “A képernyő nem pusztán termék, hanem egy ablak a világra, amelyen keresztül a felhasználók úgy tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel, mintha egy szobában lennének – mondta el Dr. Casalegno, és kiemelte, hogy az okos szobák határtalan élményeket kínálnak. – A felhasználók szinte az egész világot megismerhetik a képernyőn keresztül, és rengeteg felejthetetlen élményben lehet részük.”  

 

A modern konyhaművészet fejlődésével a berendezések valódi konyhai segédekként működhetnek, akár egy személyes séf, egy táplálkozási tanácsadó és egy bevásárló asszisztens egyetlen eszközben. Az intelligens és innovatív technológia a teljes gasztronómiai élményt személyre szabja, az egyedileg ajánlott receptektől és a rendelkezésre álló alapanyagok alapján tervezett étkezésektől a kényelmes bevásárlásig, kiszállításig és főzésig. A vállalat bemutatott egy otthoni zöldségtermesztést támogató konyhakertállomást és az ételkészítést segítő robotasszisztenst, a Bot Chefet.  

 

 

Biztonságos és fenntartható városi életmód okos városokban

Az egyre jelentősebb urbanizációs folyamatok adják a Samsung okos város víziójának alapját. Az okoseszközökből álló intelligens rendszerek biztonságosabbá és könnyebbé teszik a városi életet. „Megvannak az eszközeink és a tudásunk, hogy olyan okos rendszereket alkossunk, amelyek a nagyvárosi környezetet még hatékonyabbá és élhetőbbé teszik, így a gyermekeink és az ő gyermekeik is ugyanannyira szerethetik majd a nagyvárosi életet, mint amennyire sokan ma is szeretik – mondta el Emily Becher, a Samsung NEXT Global ügyvezető alelnöke és vezetője. – Az okos városok, amelyek az MI, az IoT és az 5G technológiákra épülnek, megváltoztatják a környezettel való interakciókat a hatékonyabb és tartalmasabb mindennapokért.”   

   

Az IoT technológiát egyre szélesebb körben használják az otthonokban és azokon kívül is. A Samsung víziója az energiatakarékosságra, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a növekvő lakosság fenntartható életmódjának megteremtésére koncentrál. Az okosépületek ezeken felül a csatlakoztatott életmód kényelmét is elhozzák a felhasználóknak. Az ilyen innovatív épületek lakói egyetlen érintéssel vagy hangutasítással hívhatnak liftet, kapcsolhatják le a lámpákat, fogadhatják a küldeményeiket vagy ellenőrizhetik a parkolóhelyeket. Az épületben elhelyezett okoseszközök kezdeményezik a karbantartást és azelőtt megoldják a felmerülő problémákat, hogy a lakók észlelnék azokat.    

 

Az okosépületek és okos városok létrehozásában a Samsung a nyitott együttműködéseket helyezi előtérbe. A vállalat partneri kapcsolatok alakít ki olyan kivitelező- és ingatlanbefektető cégekkel, mint az amerikai székhelyű globális ingatlanfejlesztő, a Grey Real Estate Partners, amellyel közösen dolgoznak ki okosépület-megoldásokat. „Okosépületekben a lakók is okosabban, hatékonyabban és gazdaságosabban élhetnek, mindezt alacsonyabb energiafogyasztással – mondta el Bob Faith, a Greystar elnök-vezérigazgatója. – A Samsung képes egyesíteni a szükséges technológiákat, ez a tudás pedig elengedhetetlen a sikerhez.”

 

 

A Samsung bemutatta, hogy az 5G technológia, az edge computing és a mesterséges intelligencia együtt hogyan változtatja majd meg a városi közlekedést. Emily Becher megosztotta a vállalat elképzelését a járművek új korszakáról, amelyben az 5G-nek köszönhetően létrejöhet a jármű és a tágabb környezete közötti kommunikáció, így az autók könnyedén csatlakozhatnak a városok hálózatához. 

 

Az okos városok, amelyekben megtalálhatók az 5G megoldások, eddig elképzelhetetlen élményeket hozhatnak a közösségeknek. „A gyorsabb és egyszerűbb digitális kapcsolat erősíti a közösségérzetet és a társadalmi interakciók egy teljesen új formáját hozza el” – tette hozzá az alelnök.

 

Élhetőbb jövő mindenki számára  

A 2020 CES nyitóbeszédének zárásaként H.S. Kim kiemelte, hogy a vállalat a jövőben is az olyan technológiák használatát szorgalmazza, amelyek jobbá tehetik a világot. Ennek érdekében a Samsung három fő területen, az adatbiztonság, a jó célra szánt technológiák, valamint a közösségépítés területén tervez további lépéseket tenni. 

 

A Samsung a piac egyik vezető vállalataként elkötelezett az adatbiztonság és a személyes adatvédelem mellett. Ez a jövőben sem lesz másként, a vállalat elsődlegesnek tartja, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek még inkább védik a felhasználók adatait és magánéletét. „A Samsung sosem fogja harmadik féllel megosztani a felhasználók adatait előzetes egyeztetés és a belegyezésük nélkül – mondta el Kim. – Számunkra a legfontosabb, hogy a felhasználók teljes mértékben ellenőrzésük alatt tarthassák a róluk szóló információkat.”

 

A vállalat tovább fejleszti és még több készüléken teszi elérhetővé magas szintű védelmet nyújtó biztonsági platformját, a Samsung Knox-ot. A rendszer megtalálható lesz mobil eszközökön, televíziókon, háztartási gépeken és további Samsung készülékeken. „Az adatkezelés és az adatátvitel átláthatóságát tovább növeljük azáltal, hogy az adatvédelmi megoldásainkat az eszközeinkben megtalálható mesterséges intelligencia alapú, edge computing és blokklánc technológiákkal fejlesztjük.” – mondta el az elnök-vezérigazgató. 

 

A vállalat a kiállításon olyan megoldásokon keresztül mutatta be, hogyan lehet a technológiát jó célra használni, mint a Relumino szemüveg, amely segítheti a láttássérültek vizuális érzékelését, az IGNIS, amely eszközzel a tűzoltók biztonságosabban végezhetik munkájukat és a GEMS készülék, amely megkönnyítheti a mozgást az idős és a mozgáskorlátozott emberek számára. 

 

A Samsung a 2020-as évben tovább bővíti a Samsung Innovation Campus programját is. Az elmúlt évben számos sikeres edukációs program indult a campuson, a jövő generáció számára pedig az olyan, legújabb technológiákat is bevezetik a képzésbe, mint a mesterséges intelligencia, az IoT és a felhőalapú megoldások használata. A képzésben 2019-es indulása óta a világ 13 különböző országából, több mint 20.000 tanúló vett részt, 2020-ban pedig kétszer ennyi diákra számít a vállalat. 

 

A vállalat oktatási programjával is arra hívja fel a figyelmet, hogy a technológiai megoldásoknak fontos szerepet kell játszania a társadalmi problémák megoldásában, valamint arra kell ösztönöznie az embereket, hogy egy mindenki számára élhetőbb és boldogabb világot hozzanak létre.