Ritkán esszük, pedig egészséges: A nagy halfogyasztási körkép

forrás: Prím Online, 2020. január 30. 19:06

Egészéges és tele van hasznos tápanyagokkal: a halfogyasztás számos pozitív élettani hatással bír, azonban a hazai táplálkozási szokások között kevésbé jelenik meg a hal. Ugyan tízből hét netezőnél minden évben hal az ünnepi menü, de csupán tizedük fogyasztja hetente, harmaduk pedig havonta. Ugyanakkor tisztában vagyunk az előnyeivel: 60% egészségesnek tartja, egyharmaduk pedig a változatos étrendre való törekvés miatt tudatosan választ halételeket. Az eNET friss kutatása a halfogyasztási szokásokat vizsgálta.

Tízből kilenc internetezőnél kerül hal az asztalra

Az Európai Unió 2017-es adatai alapján a halfogyasztás mennyiségét tekintve Magyarország nem tartozik az élen járó országok közé: az egy főre jutó éves hal fogyasztási mennyisége átlagosan 6 kiló, míg az EU átlag 24 kilót jelent. A táplálkozási szokásokat jelentősen befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés is (a tengerparttal rendelkező tagországokban például jóval nagyobb halfogyasztási kultúra jelenik meg), viszont – Közép-Európa legnagyobb tavával rendelkezve – idehaza is kedvező feltételei vannak az édesvízi haltermelésnek. A kereslet növelése érdekében az utóbbi időben több intézkedés is történt (például a magyar fogyasztók árérzékenysége végett a halhús általános forgalmi adója 27 százalékról 5 százalékra csökkent). De vajon milyenek a jelenlegi halfogyasztási szokások idehaza?

 

Az eNET 2020 januárjában, a felnőtt magyar internetezők körében végzett kutatása alapján tízből kilencen fogyasztanak valamilyen rendszerességgel halat, azaz körülbelül 5,4 millióan. A halfogyasztás a karácsonyi időszak alatt a legjelentősebb, de ettől függetlenül is, az internetezők harmada legalább havonta eszik halat. 21%-uk negyedévente, 12%-uk pedig hetente „él a lehetőséggel”.  

 

 

A fogyasztott hal típusát tekintve a legkedveltebb a (közép-európai országokban őshonos és népszerűségnek örvendő) ponty, valamint a balatoni strandokon igen kelendő tengeri hal, a hekk. A harmadik legtöbbek által fogyasztott halfajta a tonhal (45%), de tízből négy netező halfogyasztó eszik harcsát, harmaduk lazacot.

 

Miért jó, ha több halat eszünk?

A halfogyasztás számos pozitív élettani hatással bír, mivel a hal sok ásványi anyagot és vitamint, valamint omega-3 zsírsavat tartalmaz, amivel a netező halfogyasztók is tisztában vannak: 60%-uk azért fogyasztja, mert egészséges, valamivel többen, mint akik finomnak gondolják (56%). Körülbelül egyharmaduk tudatosan törekszik a változatos étrendre a halfogyasztással.

 

A halat nem fogyasztók esetében kevésbé jelenik meg az ételérzékenység és a vegetáriánus/vegán étrend, leginkább csupán azért nem eszik, mert egyszerűen nem szeretik (82%).

 

Az ünnepi menü: hal!

Karácsonykor a netezőknél szinte mindenkinél hal az (egyik) ünnepi menü: 79%-uk eszik halat karácsonykor, 70%-uknál ez az állandó ünnepi fogás.  A legnépszerűbb karácsonyi halétel több mint felük esetében a hagyományosnak számító halászlé, valamint a rántott hal. A hal elkészítési lehetőségeinek sokszínűségét mutatja, hogy bár kisebb arányban, de karácsonykor olyan halételek is a menü részét képezik, mint a roston sült, a grillezett és a füstölt hal, de egyesek asztalán még a sushi is megjelenik. Remélhető, hogy nemcsak a halételek variációinak sokoldalúsága, hanem fogyasztásának gyakorisága is növekszik majd a magyar lakosság körében.

 

eNET