E-autókkal a klímaváltozás ellen

forrás: Prím Online, 2020. február 13. 19:03

Elektromos autókra cseréli le teljes járműflottáját a Schneider Electric 2030-ig. A társaság emellett minden nagyobb irodájánál és gyárában kialakítja az ilyen autók töltéséhez szükséges infrastruktúrát.

A Schneider Electric a Green Fleet programmal csatlakozik a Climate Group nevű nonprofit szervezet EV100 kezdeményezéséhez, melynek célkitűzése az elektromos járművek elterjedésének felgyorsítása. A társaság vállalta, hogy 2030-ig mintegy 14 000 járműből álló céges flottáját teljes egészében elektromos meghajtású autókra cseréli le. 

 

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint 2030-ig a szén-dioxid-kibocsátást globális szinten 45 százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5°C-nál nagyobb mértékben. Az e-mobilitás kulcsfontosságú ennek a célkitűzésnek az eléréséhez. 

 

Ugyanakkor a fosszilis üzemanyagot használó autókról az alternatív meghajtásra való átállás jóval lassabb, mint az szükséges lenne. Magyarországon például a múlt évben 2018-hoz képest ugyan 41 százalékkal nőtt az eladott elektromos autók száma, azonban így is mindössze 1803 ilyen járművet vásároltak itthon, miközben a teljes újautó-értékesítés megközelítette a 158 ezret. 

 

 

A Schneider Electric célja a most bejelentett Green Fleet programmal a környezet védelme mellett az is, hogy megmutassa a világnak, hogyan lehet felgyorsítani az alternatív járművek elterjedését. A kezdeményezés a társaság több mint 50 országban található érdekeltségeit érinti és a program részeként 2030-ig nem csak a járműveket cserélik le, de a fontosabb irodáknál és gyáraknál kialakítják az azok töltéséhez szükséges infrastruktúrát is. A vállalat budapesti központja például olyan irodaházban található, ami egyben a társaság energiahatékonysági referenciamunkája is, és az épületben e-autótöltő állomás is található. 

 

A Schneider Electric tavaly szeptemberben, a New York-i ENSZ Klímacsúcs alkalmából jelentett be számottevő intézkedéseket a klímavédelem érdekében. A társaság bővebb ökoszisztémájában öt évvel korábbra, 2025-re hozta előre a szén-dioxid-semleges működés elérését. A második intézkedés részeként a cég 2030-ra a gyártás során nullára csökkenti a károsanyag-kibocsátást, míg a harmadik célkitűzés keretében 2050-re a teljes ellátási láncon belül megvalósítja a zéró károsanyag-kibocsátást. 

 

A Schneider Electric korábban már csatlakozott a Climate Group EP100 kezdeményezéséhez, aminek célkitűzése, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest duplájára növekedjen az energiahatékonyság a működés során, illetve az RE100-hoz, melynek keretében azt vállalta a társaság, hogy szintén 2030-ra teljes egészében megújuló energia felhasználására áll át.

 

Az e-mobilitás a Schneider Electric számos munkatársa számára egyáltalán nem újdonság, hiszen olyan terméken dolgoznak, ami annak elterjedését támogatja. A vállalat EcoStruxure for eMobility rendszere teljes körű megoldást nyújt a töltési infrastruktúra kialakítására a tanácsadástól a mikrohálózatok kiépítésén és menedzselésén át a töltőállomások szállításáig.