A Telekom új székházában avatták újra Puskás Tivadar szobrát

forrás: Prím Online, 2020. február 17. 15:37

Találmánya, a Telefonhírmondó indulásának 127. évfordulója alkalmából avatták újra Puskás Tivadar mellszobrát a Telekom és a T-Systems új, Könyves Kálmán körúti székházában 2020. február 14-én.

A Trischler Ferenc szobrászművész által készített Puskás-portré eredetileg a Magyar Telekom Krisztina körúti székháza előtt állt, ahol 2006-ban került felavatásra a budapesti telefonszolgáltatás elindulásának 125. évfordulója alkalmából. A Magyar Telekom 2018-ban elköltözött az épületből, ezt követően a szobor tulajdonosával, a Postamúzeumot működtető Postakürt Alapítvánnyal együtt keresték a szobor áthelyezésének lehetőségét. A Pintér Attila szobrászművész által restaurált szobor végül a Telekom új székházának aulájában, a PuskásTivadarról elnevezett konferenciaközpont bejáratánál kapott méltó helyet. 2020. február 14-én Dr. Taszner István, a Magyar Telekom ágazatvezetője, valamint Dr. Horváth László Ferenc, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum egykori igazgatója avatták újra a szobrot.

 

 

 

Puskás Tivadar (Pest, 1844. szept. 17. – Bp., 1893. márc. 16.) mérnök, feltaláló, iskoláit Bécsben végezte, a bécsi Politechnikumot azonban apja halála miatt nem fejezte be. 1877-ben Amerikába utazott, hogy a telefonközpont eszméjéről Edisonnal tárgyaljon. Néhány éven át Edison munkatársa, majd ügyeinek európai képviselője volt. 1878-ban Bostonban, 1879-ben Párizsban, 1881-ben Budapesten létesítette az első telefonközpontot. 1887-ben bevezette a multiplex kapcsolószekrényeket, ami a telefonközpontok fejlődésében korszakalkotó volt. Másik jelentős találmánya az 1893-ban Budapesten üzembe helyezett vezetékes hír- és műsorközlő berendezése, a Telefonhírmondó sok tekintetben a rádió előfutárjának tekinthető. A Telefonhírmondó, technikai tökéletesítésekkel, a két világháború között is működött. (Források: Arcanum - Magyar életrajzi lexikon, Wikipédia)