A Cisco megjósolta mi várható 2023-ra

forrás: Prím Online, 2020. február 23. 10:51

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket. 

Az elmúlt 50 év során minden évtizedben bejelentettek egy új mobiltechnológiát, amelyet úttörő innovációk kísértek. A hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultra-nagyfelbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett/virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások, ami a mobilkapcsolatok sávszélessége felé is új követelményeket támaszt. A közösségi hálózatok, a video-streaming és a letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódó mobilalkalmazások 2023-ra közel 300 milliárd letöltést generálnak majd.

 

„A Cisco éves internet jelentéseiben évről évre igyekszünk előrejelezni a legújabb adatforgalmi trendeket. Ami az évek során nem változott, az a növekedés 3 fő mozgatórugója: egyre több ember és egyre több eszköz csatlakozik az internetre, miközben a sávszélesség is folyamatosan nő. Az egyik legérdekesebb trend az M2M kapcsolatok számának növekedése, amelyet elsősorban a hálózatra kapcsolt autók, az energiaszektor, az okosvárosok és az okosotthonok generálnak.” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

 

Közép-kelet-európai regionális trendek

 

Globális trendek

2023-ban a világ lakosságának több, mint 70%-a (5,7 milliárd ember) rendelkezik majd mobilkapcsolattal (2G, 3G, 4G vagy 5G). Internethozzáféréssel a Föld népességének 66%-a rendelkezik majd. 

 

Módszertan

A Cisco Annual Internet Report 2018-2023 független elemzők előrejelzésein alapul és a Cisco szellemi tulajdonát képezi. A részletes módszertan leírása megtalálható a teljes jelentésben. A Cisco Annual Internet Report célja, hogy megbízható ipari mutatókat biztosítson az internet növekedéséhez a vállalatok, nemzeti kormányok, hálózati szabályozók, tudományos kutatók, távközlési társaságok, technológiai szakértők, az ipari és üzleti elemzők és újságírók számára szerte a világon.