E-oktatás – Nem lehetetlen küldetés

forrás: Prím Online, 2020. március 22. 10:15

Napjainkban az e-oktatás témája az oktatási hatóságok, a tanárok, a szülők és a diákok közös platformjának bizonyul. Mindannyian az oktatás jövőjének száguldó, de egyben káprázatos örvényében találtuk magunkat – ahol a technológiának a lezárt társadalomban előírt korlátozásoknak megfelelő utat kell találnia az érvényesülésre.

Abban az esetben, ha az osztály minden tagjával tartod a kapcsolatot, javasoljuk, hogy bizonyítsd be, hogy az e-oktatás nem csupán lehetséges küldetés, hanem a fényes jövő.

 

A diákok otthonról folytathatják a tanulást és kapcsolatba maradhatnak azáltal, hogy közös online térben osztják meg egymással a friss híreket lehetőleg olyan üzenetküldő program segítségével, amelyet már jól ismernek. A Viber Communities olyan hely, ahol a tanárok elérhetik az összes diákot online. A Community-knek korlátlan számú tagja lehet, fejlett moderációs eszközökkel rendelkezik és bárki, aki később csatlakozik, láthatja az előzetes tartalmakat.

 

Képzeld el, hogy létrehozol egy irodalom óra Community-t a 10. osztályosok számára. Az alábbiakban bemutatjuk az e-oktatást varázsütésre, mindössze 5 lépésben:

1. Hozd létre a Community-t a Csevegés menüben: érintsd meg az 📝 ikont a jobb felső sarokban (iOS), vagy a lila kört a 💬 ikon segítségével a jobb alsó sarokban (Android) > Új Közösség> Add meg a Community nevét és a leírását.

2. Döntsd el, hogy milyen típusú csoportot hozol létre az osztály számára

🔒 Zárt - zárt csoportban működhet (csak az csatlakozhat, akit a tanár meghív)

📢 Nyilvános - bárki csatlakozhat (közvetlen meghívással vagy a meghívó linkre kattintva)

3. Döntsd el, hogy milyen lesz a Community kommunikációja

➡️Egyirányú (csak a tanár posztolhat, a diákok pedig csak olvashatnak, reagálhatnak és továbbíthatnak üzeneteket).

↔️ Kétirányú (a közösség tagjai is posztolhatnak).

Ezeket a szabályokat a helyzettől függően megváltoztathatod az idő múlásával.

4. Itt az ideje, hogy megszabd az új csatorna szabályait a tudás terjesztéséhez. Írd meg a Community felhasználási feltételeit és rögzítsd az oldalad tetejére, hogy mindenki számára láthatóvá váljanak.

Később, ha valaki megsérti a szabályokat, blokkolhatod, és visszatérhet a fegyelem az e-osztályodba. 

5. Most - a lényeg következik - hozz létre tartalmat! Ne feledd, hogy a szabályokat Te diktálod és a diákokkal való chatelés nagyon gyors módja lehet az interakciónak és megmutathatja elkötelezettséged. Tehát légy rövid, hiteles és pontos a hozzászólásaidban. Próbálkozz a „közvélemény-kutatásokkal” a visszajelzés gyűjtéshez, és figyeld gyakran az információáramlást.

 

Úgy tűnik, minden készen áll!

 

Most add hozzá a tagokat és irányítsd el az új Community-t! Az online tanórákat megoszthatod, útmutatást nyújthatsz, akár 15 perces hangüzenetek vagy bármilyen, maximum 200 MB méretű fájlt küldhetsz; kérdezz, vagy hozz létre Viber szavazást, hogy visszajelzést kapj a hallgatóktól.

 

Új Community-d lehetőségei végtelenek, az irányítás a Te kezedben van, és könnyen kialakíthatod az osztály napi rutinját.

 

A jelenlegi globális helyzet új kihívások elé állítja az oktatást, a tanárokat és diákokat. Itt az ideje, hogy megragadjuk a lehetőséget és elérjük az oktatás olyan fajta minőségét, amelyet a digitalizáció során a globális trend megkövetel és bizonyítsuk, hogy az e-oktatás legalább olyan jól működik, mint a hagyományos tanítási módszerek a formális iskolai oktatás területén.

 

Oszd meg ezt a cikket a Community-ddel, terjeszd az ismereteket és vállalj kulcsfontosságú szerepet az új oktatási gyakorlat megismertetésében a világgal.

 

Rendelkezel már az e-osztályod igényeinek megfelelő Viber Community-vel vagy vannak még felmerülő kérdéseid? Csatlakozz az E-Tanárok magyar Community-hez itt:

https://invite.viber.com/?g2=AQA3T6x3l0DYmUs7QDPDSqvAofL8dR1QCi4I9iyCEKR%2FoRhKTjQ6vWOAgVUIvK%2Fa&lang=hu

 

Felhívjuk figyelmed, hogy a Viber használata 13 éves kor alatt nem engedélyezett.