A mosható szájmaszkok használata mellett szóló érvek

forrás: Prím Online, 2020. április 8. 10:25

Manapság gyakran merül fel kérdésként, hogy vajon a mosható szájmaszk használata jobb választásnak minősül-e az eldobható változatokhoz képest. Pontosan ennek igyekszünk utánajárni a cikk keretei között, külön figyelmet szentelve a mosható maszk alkalmazásával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak.

Az idei esztendő egyik leginkább keresett árucikke a szájmaszk

 

A koronavírus egyik napról a másikra formálta át gyökeresen a hétköznapjainkat. A társas érintkezések gyakorlatilag minimális szintre csökkentek, és mindenki igyekszik elkerülni a cseppfertőzés útján terjedő betegséget.

 

Az eredményes védekezés jegyében pedig utcán, tömegközlekedésen, illetve az élelmiszerüzletekben a szájmaszk használata javasolt. A megfelelő minősítéssel rendelkező szájmaszk ugyanis segíthet kiszűrni a levegőben szálló apró kórokozókat, ezáltal a vírus elleni védekezésben is hatékonynak bizonyulhat.

 

Mivel tényleg egy abszolút keresett cikknek számít, ezért a beszerzése sem éppenséggel a legegyszerűbb manapság.

 

 

Milyen érvek szólnak a mosható szájmaszk alkalmazása mellett?

 

Az eldobható szájmaszk kapcsán az egyik legnagyobb hátrány, hogy viszonylag rövid időn keresztül képes csak biztosítani a szükséges védelmet. Utána már nem tudja ellátni a feladatát, ezért gondoskodni kell a pótlásáról.

 

A mosható szájmaszk legnagyobb előnye értelemszerűen az újbóli felhasználhatóság. Tehát nem kell hétről hétre beszerzési források után kutatni, hanem egyetlen rendeléssel el tudjuk magunkat és a családunkat látni a szükséges szájmaszkmennyiséggel.

 

Amennyiben rendelkezésre áll néhány mosható darab, akkor rendszer szinten tudjuk váltogatni a használatukat. Amíg néhány maszk éppenséggel a tisztítás fázisában tart, addig a többi rendelkezésre áll, és gondoskodhat az egészségünk védelméről. Ezáltal sokkal hatékonyabban, egyúttal takarékosabban tudjuk kivitelezni a szájmaszkkészletünk beszerzését.

 

Milyen gyakran érdemes fertőtleníteni a mosható szájmaszkot?

 

Természetesen a mosható szájmaszkot sem viselhetjük a végtelenségig, bizonyos időközönként igenis gondoskodni kell a tisztításáról. Tehát legfeljebb négy óra használatot követően mindenképpen vegyük le a maszkot, és gondoskodjunk a sterilizálásáról.

 

Vagyis végezzünk el rajta fertőtlenítő főzést, majd hagyjunk neki elegendő időt a száradásra. A megszárított szájmaszk ismét használható lesz, egyúttal megfelelő védelmet biztosíthat számunkra a kórokozókkal szemben.

 

Láthatjuk tehát, hogy a megfelelő mennyiségű mosható szájmaszk beszerzésével és kellő gyakoriságú rotálásával gondoskodni tudunk a feltétlenül szükséges védelemről. Mindezt pedig anélkül tehetjük meg, hogy a költségvetésünket a kelleténél jobban megterhelnénk.