Tizenkilenc televízió és rádió kap több mint 115 millió forintos támogatást

forrás: Prím Online, 2020. április 8. 18:06

A közösségi és kisközösségi televíziók és rádiók közül tizenkilenc részesül összesen 115,4 millió forintos támogatásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése szerint. A testület megállapította, hogy a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány a nyertese egy törökszentmiklósi rádiós pályázatnak, továbbá öt évvel megújította a debreceni Rádió 1 és az egri Best FM jogosultságait. 

 

115,4 millió forintos támogatás közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatóknak 

A Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat második fordulójában összesen 115,4 millió forintot ítélt meg tizenkilenc pályázónak. Nyolc televízió vissza nem térítendő forráshoz jut: a csabacsűdi Körös Televízió, a Karcag Televízió, a ládbesenyői Irány TV, a Füzesabonyi Városi Televízió, a csomai Rábaközi Televízió, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, az RTV Szekszárd és a budapesti City TV. A rádiók közül sikeresen pályázott tizenegy szolgáltató: a Berettyó Rádió, a szombathelyi CREDO Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió és az Alpha Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a Halas Rádió, a Rádió Szarvas, a sátoraljaújhelyi, a nyíregyházai és a debreceni Európa Rádió, valamint a fővárosban a 90.9 Jazzy Rádió, a Trend FM és a Magyar Katolikus Rádió a 102,6 MHz-es és a 96,1 MHz-es jogosultságaival.

 

Médiafelügyeleti és rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A testület e heti ülésén tárgyalt egy országgyűlési képviselőtől érkezett beadványt a Hír TV egyik februári Híradójával kapcsolatban. A bejelentő a hírösszeállítás címét – „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” – kifogásolta, és úgy vélte, a műsor emberi méltóságot sértett, nem felelt meg a szabályok alapján a tájékoztatási kötelezettségnek, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás és az alkotmányos rend alapelvi követelményének. A Médiatanács nem indított eljárást a Hír TV szolgáltatójával szemben, mert az emberi méltóság és az alkotmányos rend megsértésére utaló vélemény nem volt azonosítható a műsorszámban. A tájékoztatási kötelezettség felügyeletére a rendelkezés deklaratív, alapelvi jellegére tekintettel a médiaigazgatási szabályok nem írnak elő hatáskört a Médiatanácsnak. Kiegyensúlyozottsági panaszként sem tudta a Médiatanács kezelni a bejelentést, mivel annak előfeltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával, ilyen előzetes igénybejelentést azonban a bejelentő nem tett.

 

A szolgáltatók kérelmére további öt évvel – 2025. július 31-ig – megújította a testület a Debrecen 95,0 MHz és az Eger 100,7 MHz helyi rádiós frekvenciákon a Médiacentrum Debrecen Kft. és az FM7 Eger Kft. médiaszolgáltatási jogosultságait, így azokon továbbra is az FM 95 – Rádió 1 Debrecen és a 100,7 – BEST FM szólhatnak majd kereskedelmi jelleggel.

 

A Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázat nyertese a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely vételkörzet-bővítéssel a Tokajjal hálózatba kapcsolódó Szent István Rádió Kisújszállás adását sugározza majd.

 

A grémium elvégezte az alaki vizsgálatokat a helyi Sopron 98,4 MHz és a körzeti Debrecen 106,0 MHz frekvenciák közösségi pályázati eljárásaiban. Mindkét eljárásban az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t vette nyilvántartásba a testület. A Médiatanács véglegesítette a Székesfehérvár 99,2 MHz és a Cece 91,6 MHz helyi, valamint a Miskolc 90,4 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.