Ételek, amelyekkel felturbózhatod az immunrendszered

forrás: Prím Online, 2020. április 14. 09:47

Nagyon fontos jó karban tartani az immunrendszered, nincs ez másként a vírusok és járványok idején sem. Most, a koronavírus kapcsán kulcsfontosságú, hogy az immunrendszer kellően fel legyen készülve az esetleges fertőzésre, hogy a híreknek megfelelően ne döntsön le a lábadról, hanem maximum enyhe megfázásként suhanjon át rajtad a vírusfertőzé

Vannak, akik az immunrendszerük erősítésére különféle vitaminokra és étrend-kiegészítőkre esküsznek, és vannak, akik szerint csak a megnövelt zöldség- és gyümölcsbevitel lehet alkalmas erre a feladatra. Az alábbiakban mi azt mutatjuk meg, hogy melyek azok az ételek, melyek fogyasztásával bizonyítottan jót teszel az immunrendszerednek.


 

A savanyú káposzta és a joghurt

 

A reklámokból már tudhatod, hogy a bifidus essensis és társai mennyire jótékonyan hatnak a szervezetedre. Nos, kivételesen nem csupán marketingfogásról van szó, hiszen az élőflórás joghurt fogyasztása valóban hasznára válik a szervezetnek. A bifidus essensis ugyanis egy probiotikum, melynek az a feladata, hogy a betegséget okozó baktériumok túlszaporodását meggátolja, valamint az immunrendszer működését serkentse.

 

A legtöbb probiotikum az élőflórás joghurtokban, a húsokban és a fermentált élelmiszerekben, például a savanyú káposztában található.

 

A hüvelyesek

 

A szervezeted védekezőképességét tovább turbózhatod, ha növényi eredetű fehérjékből fedezed a napi fehérjeszükségleted legalább egy részét. A legjobb növényi fehérjeforrások közé sorolható a lencse, a fekete bab, a csicseriborsó és a szójababból készült tofu.

 

Ezek rendszeres fogyasztása nem csupán az immunrendszer működését segíti, hanem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

 

Fokhagyma

 

Nem lenne igazi a felsorolás, ha kihagynánk a fokhagymát. Ezzel kapcsolatban biztosan mindenkinek megvan a maga története, hogy milyen formában tud egy gerezd fokhagyma elűzni bármilyen nyavalyát. Nagymamáink szerint lehet enni magában, mézbe vagy teába keverve, a lényeg, hogy mielőbb a gyomorba jusson.

 

Van ennek a régi hitnek némi tudományos alapja, ugyanis kimutatták, hogy a fokhagymában található allicin nevű vegyület a baktériumok és a fertőzések egyik legnagyobb ellensége. Ráadásul egy kutatás során arra is fény derült, hogy aki heti legalább 6 gerezd nyers fokhagymát elfogyaszt, annál 50 százalékkal csökken a gyomorrák kialakulásának kockázata, és 30 százalékkal pedig a vastagbélrák kockázatát csökkentheti.

 

C, mint citrom

 

A fokhagyma mellett a másik nagy versenyző az immunrendszer karbantartásáért a C-vitamin. Erről a vitaminról tudjuk, hogy a vírusok legyőzésében igen nagy szerepe van. Az egyik legjobb C-vitamin forrás a citrom, hiszen magas vitamintartalma mellett az antioxidáns tartalma szintén kiemelkedő.

 

Ha szeretnél további cikkeket olvasni egészség témakörben, látogass el az ÉVA magazin oldalára!