Újravizsgálták a történelem legsokkolóbb gyilkosságait

forrás: Prím Online, 2020. április 20. 18:27

A mai napig számos 19. és 20. századi, hírhedt gyilkossági ügy nyitott akta maradt. Sok esetben nem találták meg a tettest, vagy nem tudják pontosan, hány ember életét vette el egy sorozatgyilkos, és előfordult olyan is, amikor rossz személyt ítéltek el. A Viasat History Gyilkosságok térképe című dokumentumsorozatának szakértői, újravizsgálva a sok évtizedes eseteket, egészen új megvilágításba helyezték azokat. 

A 2020. április 20-án 22 órakor debütáló dokumentumsorozat immár ötödik évadával repíti vissza nézőit a történelem legsokkolóbb gyilkosságainak idejébe. Többek között Hasfelmetsző Jack, a méregkeverő ügyvéd és a sorozatgyilkos Henri Désiré Landru ügyét helyezik új megvilágításba, az indítékok, az eszközök és az elkövetés körülményeinek újravizsgálásával.

 

 

Nézzük meg, mit tudunk most a világ leghírhedtebb gyilkosairól!
 

Hasfelmetsző Jack 1888. augusztus 31-én kezdett gyilkos ámokfutásba Kelet-London nyomornegyedében, és mindössze pár hét alatt öt nő életét ontotta ki – ritka kegyetlenséggel, sebészi pontossággal. A gyilkos mára legendává vált, kilétét továbbra is homály fedi, de úgy tűnik, a valóság ködbe vész, hiszen a rendőrségi akták megsemmisültek, a korabeli újságcikkek pedig rendre ellentmondó állításokat tartalmaznak. Máig ismert nevét egy, a sajtónak írt levélnek köszönheti, amelyben tetteivel kérkedett, majd aláírásként odabiggyesztette a Hasfelmetsző Jack nevet. 

 

Henri Désiré Landru Franciaország talán leghírhedtebb sorozatgyilkosa, akiről a mai napig nem lehet tudni, hogy pontosan hány ember életét oltotta ki. A vele kapcsolatos nyomozás során a rendőrség hibát hibára halmozott, és tulajdonképpen egy 32 éves bejárónőnek, Marie Lacoste-nak köszönhető, hogy személyére egyáltalán fény derült. Az asszony nővére eltűnése miatt saját szakállára kezdett el nyomozni, így jutott el egy másik áldozat testvéréhez. A két nő patriarchális társadalommal történő megküzdésének és állhatatosságának köszönhetően a rendőrség akcióba lépett, és sikerült kézre keríteni a férfit, akinek vidéki lakásában egy fekete noteszt találtak, tele nők neveivel. Landrut 11 nő meggyilkolásával hozták össze, és ugyan a holttestek soha nem kerültek elő, végül halálra ítélték.

 

Herbert Rowse Armstrong egy középkorú angol ügyvéd volt, a helyi törvényszék oszlopos tagja, akit aztán az I. világháborút követő években két ember megmérgezésével vádoltak meg. Az egyik áldozat Armstrong felesége, Katharine volt, aki évek óta gyengélkedett, végül gyomorhurut vitte el. A nő halála után 9 hónappal egyik munkatársa, Oswald Martin érkezett hozzá vendégségbe, aki másnapra nagyon megbetegedett. Kiderült, hogy Martin gyógyszerész apósa korábban nagy mennyiségű arzént adott el Armstrongnak, ezért kivizsgáltatta fiát, akiről kiderült: vérében arzén mutatható ki. Az ügyvéd ellen eljárás indult, feleségét exhumálták, a testében pedig nagymennyiségű arzént találtak...

 

Igen egyértelműnek tűnik, hogy Armstrong ölte meg feleségét és mérgezte meg kollégáját, nem? Nos, a sorozat szakértői nem hagyták ennyiben az ügyet!