Ezek a világ legnépszerűbb receptes oldalai

forrás: Prím Online, 2020. május 15. 11:08

Manapság már nem kell egy könyvtárnyi szakácskönyvet tartanunk otthon, hogy új receptet tudjunk kipróbálni. Az internet számos lehetőséget kínál erre, elég az étel nevét vagy akár csak az alapanyagot beírnunk a keresőbe, és már szemezgethetünk is a jobbnál-jobb receptek, és a különböző receptes oldalak között. És ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor nem kell csak a magyar oldalakat böngésznünk, bár itt is van recept és jó receptes oldal szép számmal. 

A külföldi oldalak is a lehetőségek meglehetősen széles skáláját kínálják a receptgyűjtős oldalakon át, a különböző mesterszakácsok és séfek saját oldaláig. Ha elég nagy a kalandvágyunk és a kísérletező kedvünk számos nemzet konyháját kipróbálhatjuk, és a konyhánkba varázsolhatjuk a nemzetek ízeit. Ehhez persze nem kell feltétlen külföldi oldalakat böngésznünk, mert a hazai oldalakon is számos ország receptjei megtalálhatóak. A Nosalty, a Mindmegette és a Street Kichen is bővelkedik ilyen ételekben, de nem csak nálunk vannak népszerű receptgyűjtő oldalak. 

 


A leggyakrabban felkeresett receptes oldalak

 

Egy nemrégiben végzett felmérés alapján elkészítették azoknak a receptekkel foglalkozó weboldalaknak a listáját, ami a leggyakrabban keresnek fel az emberek a világ minden tájáról. Az első helyen az Allrecipes.com áll, havonta 25 millió látogatóval. Ez az oldal nem csak a receptes oldalak között áll az élen, de a világ 100 leglátogatottabb weboldala közé tartozik. Ha külföldi receptes oldalt keresünk, valószínű, hogy ez lesz az első, ami megjelenik a Google keresőben. A használata egyszerű, és rengeteg lehetőséget kínál a főzés szerelmeseinek. 

 

A második helyen a The Food Network végzet 23 millió látogatóval havonta. Amellett hogy recepteket, és videókat is találhatunk, számos Főzős tévé és rádióműsor epizód is található rajta, valamint rengeteg folyóirat is. A harmadik helyezett Food.com már jóval szerényebb eredménnyel büszkélkedhet a látogatók tekintetében, ugyanakkor több mint 500000 recept található rajta, és a keresési rendszere is egyszerű, tehát könnyen meg fogjuk tudni találni, amit keresünk. A legjobb receptes oldalak listájára még a Yummly.com, az Epicurious és a Betty Crocker is felkerült.

 

Magyarországon a legnépszerűbb receptoldalak a mindemegette.hu, a nosalty.hu, a receptneked.hu, de rengeteg feltörekvő vetélytárs van a piacon.

 

A legnépszerűbb szakácsok oldalai

 

Persze nem csak alapanyag alapján tudunk receptet keresni. Ma már szinte minden sztárséfnek és mesterszakácsnak van saját oldala, amin a saját receptjeiket osztják meg. Sokszor videó is társul hozzá, de a leghíresebb szakácsok, mint például Jamei Oliver vagy Gordon Ramsay a tévé műsoraik adását is elérhetővé teszik itt, így a legjobbaktól tanulhatjuk meg a jó ételek titkait. A leghíresebb szakácsok persze nem állnak meg itt. Manapság már az Instagram-ot is lehet szakácskönyvként használni.

 

Szinte minden híres szakácsnak van saját Facebook és Instagram oldala, ahol élő videóban és képekben mutatják be az új receptjeiket. A tavalyi évben is elkészült a leghíresebb Insta séfek listája. Ide azok kerültek fel, akinek a leggyakrabban látogatták az oldalát. Az első helyen a több mint 50000 követővel rendelkező Jan Hartwig három Michelin csillagos séf végzett. A tavalyi év győztesét, Ázsia legjobb női séjét, Bongkoch „Bee“ Santongun-ot szorította a második helyre. A harmadik hely a világszínvonalú dán szakács Rene Redzepi-é lett.