Technológiai együttműködést jelentett be a Start it @K&H és a Telenor

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 18:00

27 startuppal és a legújabb mobiltechnológiával folytatja tovább működését a Start it @K&H inkubátorprogram. Magyarország legnagyobb, iparágfüggetlen nagyvállalati inkubátorába 9 új startup csapat került be a vírusjárvány miatt online megvalósított kiválasztási folyamat lezárultával. A Telenorral kötött megállapodás pedig új lendületet adhat a startupok digitális fejlődésének és támogathatja az 5G technológiában rejlő lehetőségek kiaknázását. 

A startup környezet az elmúlt hónapok rendkívüli helyzete, nehézségei ellenére sem állt le. „A lendületet egyrészt az igazolja számunkra, hogy a Start it @K&H inkubátorprogramunk jelenlegi csapatai közül többen – a startupokra jellemző gyors alkalmazkodásnak és fejlődésnek köszönhetően – olyan megoldási lehetőségeket fejlesztettek ki, melyek kifejezetten a koronavírus és annak gazdasági hatásait enyhítik, arra reagálnak. Másrészt pedig, hogy inkubátorunkba közel a tavalyival azonos számú jelentkezés érkezett. A helyzetnek megfelelően, idén online tartottuk meg a kiválasztást. 8 új csapatot választottunk be a programba, 1 pedig egy hackathon esemény Start it @K&H különdíjasaként nyert felvételt. Így összesen 27 startuppal működik most Magyarország vezető nagyvállalati startup inkubátora. A szakmai mentorálás, a nagyvállalati kapcsolatrendszer és a rendelkezésre álló infrastruktúra mellett olyan digitális szolgáltatások is elérhetővé válnak számukra, amelyek a jelenlegi körülmények között is lehetővé teszik fejlődésüket” – tájékoztatott Németh Balázs, a K&H Operáció, technológiák és lakossági hitelkezelési divízió vezetője az új csapatok bemutatása kapcsán.  

 

Telenor: a startupok technológiai partnere

Eddig több mint 45 iparági mentor és szakértő, valamint 15 vállalati és egyetemi partner támogatta a startupokat, mely most kiegészül a telekommunikációs szektorból ismert Telenorral. „Már a járványt megelőzően is nagy hangsúly fektettünk startupjaink digitális támogatására, ami a fejlődésüket és a kialakult helyzetben az online üzemmódra átállást segítette. Erre jó példa a Global Accelerator Network (GAN) 1 millió dollár értékű digitális szolgáltatáscsomagja, mely 120 ezer dollár értékű IBM felhőszolgáltatást tesz elérhetővé a startupok számára. A lehetőségek tára pedig most tovább bővül, hiszen a Telenorral kötött megállapodás keretében korlátlan mobilnet hozzáférést és kedvezményes céges szolgáltatáscsomagot kaphatnak a csapatok. Mindezeken felül elsőként férhetnek hozzá a hazai startupok az 5G hálózathoz, ami nagyban támogathatja termékeik, ötleteik megvalósítását” – hangsúlyozta ki Németh Balázs.

 

5G tesztkörnyezet a startupoknak

„A Start it @K&H inkubátor startupjainak napi működését szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy a számukra biztosított korlátlan mobilnettel gyakorlatilag bárhol online lehetnek és fejleszthetik projektjeiket. Az 5G technológiához való hozzáférés keretében pedig szakembereink és a biztosított 5G-s eszközök segítségével valós műszaki háttérre és gyakorlati tapasztalatokra építve emelhetik be üzleti megoldásiakba az 5G előnyeit. Ezt most kell elkezdeni, hogy mire az 5G minden előnye a gyakorlatban is elérhetővé válik, addigra kész, megalapozott és versenyképes modellek legyenek. Ebben játszhatnak komoly szerepet az új technológiákra nyitott startupok” – mondta el Mészáros Attila, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója az együttműködés kapcsán.

 

Új csapatok a Start it @K&H inkubátorprogramban

A felvételt nyert 9 új csapat is igazolja az iparági megkötés nélkül, a nagyvállalati inkubátorok között egyedüliként működő program sokszínűségét: