A régió egyik legnagyobb social impact befektetését kapta a Green Fox Academy

forrás: Prím Online, 2020. május 28. 19:13

450 millió forintos befektetést biztosít az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a Green Fox Academynek. Az Impact Ventures egy impact (társadalmi hasznosságú) befektetési alap, amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásoknak nyújt kockázati tőkét, amelyek az üzleti eredmények mellett pozitív társadalmi hatást fejtenek ki. A mostani befektetés az egyik legnagyobb régiós dedikált impact befektetés. 

A PwC tanulmánya szerint a 2030-as évek közepére kb. 900 000 állást, az összes munkahely egynegyedét formálja át az automatizáció és robotizáció. A munkaerőpiac ilyen gyors és radikális átalakulása sokakat hozhat nehéz helyzetbe, a leginkább érintett területek között van például a szállítmányozás, gyártás és adminisztráció. Ezt a folyamatot a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet tovább gyorsította. Nemcsak a szoftverfejlesztésben, de gyakorlatilag minden szakmában szükség lesz IT készségekre a foglalkoztathatóság megőrzése érdekében. Emellett a munkaerőpiac folyamatos, gyors változása arra is rákényszeríti a munkavállalókat, hogy életük során akár többször karriert váltsanak, így az alkalmazkodás készsége is a versenyképesség egyik alapvető elemévé válik.

 

Ezekre a kihívásokra készíti fel a Green Fox Academy a felnőttképzés résztvevőit: a junior programozó képzéseket nyújtó bootcamp a programozói készségek átadása mellett a soft skillek, valamint a tanulási, alkalmazkodási képesség fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. 

 

A kezdetektől a pozitív társadalmi hatás a Green Fox egyik mozgatórugója 

A pozitív társadalmi hatást előtérbe helyező, úgynevezett impact befektetési alapok az utóbbi két évben nagyon fontos szereplőivé váltak a gazdaságnak. Az egyetlen hazai impact befektetési alap az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásokba fektet, akik fenntartható, skálázható üzleti modellel rendelkeznek, és pozitív társadalmi hatást váltanak ki. A Green Fox Academynek 450 millió forintos kockázati tőkét biztosítottak, amely a régió egyik legnagyobb impact befektetése. “A Green Fox Academy mellett az szólt, hogy egyrészt képzéseivel valós piaci igényre ad választ és már bizonyított a piacon, másrészt a hallgatók jövőbiztos készségekkel való felruházásával hosszú távú, pozitív társadalmi hatást vált ki” - mondta el Eszter Elemér, az Impact Ventures Zrt. igazgatóságának elnöke, aki egyben Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke is. 

 

Langmár Péter, a Green Fox Academy társalapítója szerint a munkájuk társadalmi hatása a kezdetektől nagyon fontos volt az alapítók számára. “Azért indítottuk el 2015-ben a Green Foxot, hogy olyan motivált, tehetséges fiataloknak segítsünk IT pályára lépni, akik korábbi munkájukban nem tudtak előre haladni, akár anyagi előrelépés, akár hosszú távú fejlődési lehetőség hiányában. A saját környezetünkben is sok hasonló példát láttunk: amíg én az IT-ban nagyon megtaláltam a helyem, több olyan barátom volt, aki más területen nagyon nehezen jutott egyről a kettőre, vagy külföldre kényszerült költözni.” 

 

A társadalmi hatás feltárása érdekében a bootcamp elkészítette első Impact Reportját. “A riport segít abban, hogy tudatosítsuk, miért dolgozunk, és hogyan tudunk ezekért a célokért a legtöbbet tenni. A saját területükön megrekedt vagy éppen az automatizációnak kitett szektorban dolgozók számára jövőbiztos karrierút biztosítása mellett az egyik fókuszunk például a női jelenlét növelése IT területen, büszkék vagyunk rá, hogy a hazai szektorra jellemző számhoz képest a hallgatóink között közel háromszoros a nők aránya” - emelte ki Langmár Péter az Impact Report legfontosabb pontjait. A Green Fox minden helyzetben keresi az olyan lehetőségeket, amikkel növelheti ezt a hatást. A koronavírus megjelenésekor is azért indítottak 3 hetes, ingyenes képzést, hogy segíteni tudjanak azokon, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. Langmár Péter szerint “a három hét alatt a résztvevők ízelítőt kapnak programozásból, ami hasznos lehet a mostani munkájukhoz, és lehetőséget nyújt, hogy megnézzék, való-e nekik ez a szakma, illetve egy ilyen intenzív, bootcamp típusú képzés. Így sokkal magabiztosabban vághatnak bele a váltásba.”

 

 

Nemzetközi és online terjeszkedés, új partnerségek és új típusú utófinanszírozás

Az Impact Ventures befektetésének egyik célja a Green Fox külföldi terjeszkedésének finanszírozása. “Prága mellett további iskolák nyitását is tervezzük a régióban. A kialakult helyzetben ez most nehezebb, ugyanakkor májusban elindítottuk online képzéseinket, amire külföldről is fogadtunk jelentkezéseket. Március óta minden képzésünk a virtuális térben zajlik, a most indult kurzusok annyiban mások, hogy ezeket kifejezetten erre a platformra szabtuk” - teszi hozzá Langmár Péter. 

 

A befektetés másik fókusza a hallgatók számára utólagos fizetési lehetőség finanszírozása, ami azok számára is hozzáférhetővé teszi a képzést, akik egyébként ezt nem engedhetnék meg maguknak. A Green Fox Academy már 2017 óta kínál ilyen csomagot az érdeklődőknek, elsőként májusban induló online képzésüknél pedig már a jövedelemarányos utófinanszírozást is elérhetővé tették. A képzést sikeresen teljesítőknek az elhelyezkedést követően, a bérük fix részét kell a tandíj fizetésére fordítaniuk, ami így biztosan vállalható terhet jelent számukra. 

 

A nemzetközi és online terjeszkedés, valamint az újfajta utófinanszírozási csomag bevezetése mellett a Green Fox Academy jövőképének negyedik pillérét az új partnerségek kötése jelenti. “Szeptemberben indul az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolával közös IT és üzleti adatelemzés mesterképzésünk. Látszik, hogy a két képzési típus erősségeire építve milyen jól tud az akadémiai tudást nyújtó egyetem és a specifikus, rövid átképzést kínáló bootcamp együtt dolgozni” - emelte ki Langmár Péter.

 

Az Impact Ventures nem a Green Fox Academy első befektetője: 2018-ban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi II. Kockázati Tőkealap és a Balogh Péter nevével fémjelzett Baconsult angyalbefektető csapat összesen mintegy 300 millió forintos befektetést biztosított a programozóiskolának.