Boldog születésnapot, YuMi!

forrás: Prím Online, 2020. június 22. 19:45

YuMi, az ABB kétkarú, együttműködő robotja ebben az évben már az ötödik születésnapját ünnepli.

Az ABB együttműködő robotját, YuMi-t, a vállalat 2015-ben dobta piacra azzal a céllal, hogy a kisebb alkatrészek összeszerelését végző dolgozók munkáját segítse. Azonban a robot az alkalmazások és az iparágak széles körében is sikeressé vált, új lehetőségeket nyitott meg, és inspirálóan hatott a szakemberek képzeletére, hogy mit is lehet megvalósítani a robotikára alapozott automatizálással.    

 

Az ergonomikus kialakításának, párnázott karjainak és a mozgásvezérlő szoftvernek köszönhetően YuMi-t munkaállomásokra lehet telepíteni, ahol olyan feladatokon tud dolgozni az emberek mellett, amelyek elvégzéséhez a robotokat korábban védőkerítés vagy védőburkolat mögött üzemeltetették.

 

A kollaboratív alkalmazásokban a munkabiztonság új szintjét garantáló YuMi jelentős szerepet játszott abban is, hogy a gyártósorokon világszerte sikerült javítani a termelékenységet és a minőséget. Ez a robot előrelépést hozott az elektronikai és elektromos alkatrészek összeszerelése terén éppúgy, mint a cukorkák válogatásában az édesipari gyárakban.    

 

 

„Öt éve az volt a tervünk YuMi-val, hogy új szabványt dolgozunk ki az együttműködő robotokra, hogy a robotok egyszerűen telepíthetőek és könnyen üzemeltetethetők legyenek, valamint kiegészítő védőintézkedések vagy védőburkolatok nélkül tudjanak szorosan együtt dolgozni az emberekkel,” – nyilatkozta Sami Atiya, a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág vezetője. „YuMi hihetetlenül sikeresnek bizonyult, az anyagmozgatási, összeszerelési és ellenőrzési feladatokra fejlesztett, kisméretű, együttműködő robotok között saját kategóriát képvisel, és az új alkalmazások számára, a gyártástól az egészségügyig terjedő területekig, megnövelte a robotok iránti keresletet.”     

 

YuMi kivezette a robotokat a védőkerítések „fogságából”, és szép jövő előtt áll a robotok és az emberek közötti együttműködésre alapozott munka világában. Ha többet szeretne megtudni YuMi-ról, akkor látogassa meg az ABB weboldalát, amelyet  ide kattintva érhet el.