Jaguar I-PACE modellfrissítés: gyorsabb töltés, több online kapcsolódási lehetőség

forrás: Prím Online, 2020. június 26. 19:01

A Jaguar I-PACE – a világ első tisztán elektromos prémium szabadidőjárműve – most új, gyors, ösztönösen kezelhető szórakoztató rendszerrel, valamint még gyorsabb tölthetőséggel gyarapodott, ami minden eddiginél egyszerűbbé teszi az elektromos jármű használatát és üzemeltetését.

 

 

 

Az I-PACE bevezetése óta több mint 80 nemzetközi elismerésben részesült, köztük elnyerte a 2019-es Európa Év Autója, Világ Év Autója, Világ Év Dizájnja és Világ Év Zöld Autója díjakat, ezzel is igazolva, hogy a műfaj első és legkiválóbb képviselőjeként újraírta az elektromos autózás szabálykönyvét. 

 

Az I-PACE-t mindkét tengelyén egy-egy, a Jaguar által házon belül tervezett villanymotor hajtja. Ezek együttesen kivételes rendszerteljesítményt (400 LE, 696 Nm) nyújtanak. Az alumínium vázszerkezet és a mély tömegközéppont mellett az I-PACE az összkerékhajtással járó, páratlan kiegyensúlyozottságának is köszönheti menetdinamikáját, kifinomultságát és dinamizmusát – amelyekhez kiemelkedő valós hatótáv és páratlan mindennapi használati érték társul. 

 

 

I-PACE: RÖVID ÁTTEKINTÉS

A Jaguar I-PACE még fejlettebb technológiákat felvonultatva teszi minden eddiginél egyszerűbbé és élvezetesebbé az elektromos autózást. A Jaguar modellpalettáján elsőként kapta meg az új Pivi Pro szórakoztató rendszert. Az okostelefonokhoz hasonlóan, ösztönösen kezelhető Pivi Pro szórakoztató rendszer késlekedés nélkül reagál az utasításokra, fejlett elektromos jármű navigációs funkciója megjeleníti a közelben található töltőállomásokat, azok használatának költségeit, rendelkezésre állásukat, valamint a töltés várható időtartamát.

 

Az I-PACE mostantól alapkiépítésben kínálja a 11 kW-os fedélzeti töltőt, így a háromfázisú elektromos csatlakozással rendelkező ügyfelek jelentősen rövidebb idő alatt tölthetik fel járművüket: 11 kW-os fali töltőbox használatával óránként 53 kilométerre (WLTP) elegendő energiát tud felvenni a jármű, a teljes töltés mindössze 8,6 órát vesz igénybe, így a megoldás ideális otthoni, éjszakai töltéshez. Az egyfázisú hálózattal rendelkező országokban elérhető 7 kW-os fali töltőboxok szintén versenyképes töltési sebességre képesek: óránként akár 35 kilométerre elegendő energia felvételével 12,75 óra alatt biztosítják a teljes feltöltést.  Ha utazás közben állunk meg tölteni, 50 kW-os gyorstöltővel 15 perc akár 63 kilométerrel növelhető a hatótávolság, míg a 100 kW-os gyorstöltő ugyanennyi idő alatt akár 127 kilométerre elegendő energia átadására képes. 

 

Fokozott utaskomfortot biztosít az utastéri levegő ionizálás funkció, amely mostantól PM2.5 szűrővel fogja fel a levegőben szálló, legfinomabb részecskéket és allergén anyagokat. Az I-PACE akár indulás előtt képes átszűrni az utastér levegőjét.

 

A modell külső megjelenését az új Atlas Grey hűtőrács-dekoráció teszi még látványosabbá, emellett kibővített karosszériaszín-választék, új rajzolatú keréktárcsák, továbbá fényűző, új Bright optikai csomag áll rendelkezésre minden I-PACE kivitelhez.

 

„Az I-PACE fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy a világ legkívánatosabb elektromos járművét alkossuk meg. Meg akartuk mutatni, mire képes egy Jaguar, ha elektromos. Úgy vélem, sikeresen megvalósítottuk ambiciózus célkitűzéseinket, most pedig új szórakoztató rendszerrel, háromfázisú töltővel, valamint a vezető és utasai számára egyaránt értékes technológiákkal tettük még tökéletesebbé az új modellt” – értékelte a változásokat Alan Volkaerts, a Jaguar I-PACE modellcsalád igazgatója. „Az I-PACE a világ első tisztán elektromos prémium sportos szabadidőjárműveként lépett piacra, és a most bevezetett módosítások gondoskodnak arról, hogy megőrizze vezető szerepét a kategóriában” – tette hozzá az igazgató.

 

 

I-PACE: RÉSZLETES ISMERTETÉS

Intelligens, gyors, csatlakoztatott

Az új Pivi Pro szórakoztató rendszer az I-PACE tágas, fényűző belső terének fénypontja. A 12,3 colos, nagyfelbontású virtuális műszerfal kijelző, a 10 colos felső és az 5 colos alsó érintőképernyő**, valamint a többfunkciós, tekerőkapcsolós kezelőszervek éles, letisztult, modern grafikával társulva biztosítanak magával ragadó, ösztönös kezelhetőséget.

 

Az okostelefonok által ihletett Pivi Pro könnyen használható, miközben a nagyteljesítményű processzornak és a gyors rendszerindításnak köszönhetően már használatra kész, mire Ön helyet foglal a vezetőülésben. A beépített háttérakkumulátorral rendelkező navigációs rendszer másodperceken belül rendelkezésre áll. 

 

Az új, ösztönösen kezelhető lapos menüstruktúra leegyszerűsíti a rendszer kezelését. A leggyakrabban használt funkciók és szolgáltatások a nyitóképernyőről egyetlen kattintással elérhetők. Az újratervezett navigációs rendszerben fele annyi lépésből lehet beállítani a célállomást, ráadásul mostantól kétujjas mozdulatokkal lehet tologatni és nagyítani a térképet, akárcsak egy okostelefonnál. 

 

Az I-PACE-hez mostantól a „lebegő” középkonzol alatt kialakított, vezeték nélküli okostelefon töltő is rendelhető. A vezeték nélküli töltő a mobil jelet is erősíti, mely stabilabb térerőt biztosít. Alapfelszerelés az Apple CarPlay funkcióval felvértezett okostelefon csomag, ahogy a Bluetooth technológia is, amelyhez egyszerre két telefonkészülék is csatlakozhat, így a vezető és az utasok is folyamatosan kapcsolódhatnak. Az okostelefon csomag piactól függően az Android Auto és a Baidu CarLife funkciókat is alapfelszerelésként biztosítja.

 

Az új Pivi Pro szórakoztató rendszerrel gyorsabban és egyszerűbben juthatunk el úti célunkhoz. A navigációs rendszer öntanuló algoritmusok segítségével optimalizálja az útvonaltervezést. A szóbeli útbaigazítás bölcsen csöndben marad, ha ismerős környéken közlekedünk, a térképek pedig mindig naprakészek, hála a vezeték nélküli szoftver-frissítésnek (SOTA).

 

A folyamatot még tovább egyszerűsíti a Pivi Pro azon képessége, hogy szükség esetén automatikusan megjelenítse az útvonalon létesülő új töltőpontokat és azokat válassza ki, amelyek használatával a lehető leggyorsabban célba érhetünk. Hosszú utazások alkalmával a Pivi Pro azt is megmutatja, hogy az útvonal egyes köztes pontjain milyen töltöttségi szintre számíthatunk. ****

 

 

Vezetőtámogatás és jó közérzet

Az I-PACE tervezésekor kulcsfontosságú szempont volt a vezető és utasai védelme; a modell ötcsillagos eredményt ért el az EuroNCAP biztonsági vizsgálaton. 

 

Ultramodern digitális technológia segíti a vezetőt és a közlekedés résztvevőit. Tökéletesebb látási viszonyokat teremt az új 360°-os 3D kamera rendszer, amely a központi érintőképernyőn megjelenített digitális panorámaképen mutatja meg a jármű környezetét és az esetleges veszélyforrásokat. 

 

Az utastérben a ClearSight visszapillantó tükör révén a vezető akkor is akadálytalanul szemmel tarthatja a jármű mögötti területet, ha hárman ülnek a hátsó üléssoron, vagy tetőig pakolták a 656 literes csomagtartót.

 

A ClearSight hátul elhelyezett, széles látószögű kamerájának képe a keret nélküli visszapillantó tükörben kialakított, nagyfelbontású kijelzőn jelenik meg. A vezető a tükrön elhelyezett kapcsolóval válthat a normál tükör és a kamera képe között.

 

A tetőn elhelyezett rádióantenna-modulba elegánsan integrált, nagyfelbontású kamera minden helyzetben működőképes, akár rossz fényviszonyok közepette is. A kamerától védőperem és víztaszító bevonat tartja távol a csapadékot, így a lencse a lehető legkevésbé piszkolódik.

 

Minden utas számára kellemesebb környezetet kínál a továbbfejlesztett klímaszabályozó rendszer, amely energiatakarékos módon hűti vagy fűti a belső teret, akár négy, külön szabályozott zónában. Az allergén anyagok eltávolítására tervezett utastéri levegő ionizáló rendszerhez olyan szűrő is tartozik, amely a különösen apró (akár 2.5 PM szemcseméretű) részecskéket is szűri, ezzel egészségesebbé és kellemesebbé téve az utasteret. 

 

Személyre szabhatóság

A hűtőrács új Atlas Grey dekorációjához az I-PACE minden kivitelén fényűző új Bright optikai csomag társul. A Bright csomag olyan részletekkel hangsúlyozza ki az I-PACE lélegzetelállító formatervét, mint a Noble Chrome hűtőmaszk-keret, az Atlas Grey külső tükörházak, a Satin Chrome ablakkeretek vagy az Atlas Grey hátsó diffúzor. A modern hatású Fekete optikai csomag fényes fekete kivitelű hátsó emblémákkal emeli a modell esztétikai megjelenését. 

 

A karosszériaszínek megújult választéka olyan árnyalatokat foglal magában, mint a Caldera Red, a Portofino Blue vagy az Eiger Grey. Az utastérben a TrifieldTM technológiát alkalmazó opciós, továbbfejlesztett Meridian 3D Surround audiorendszer teremt különleges hangulatot. A rendszer két kiegészítő hangszórót kapott, amelyeket a tetőkárpitba süllyesztettek. A 16 hangszóróból és egy mélynyomóból álló összeállítás kivételes zenei élményt kínál minden utas számára. 

 

 

Egyszerű elektromosra váltani

A Jaguar I-PACE tervezése során arra törekedtek, hogy az elektromos jármű minden téren felszabadult és problémamentes felhasználói élményt nyújtson.

 

___________________ 

* Az 1 óra / 15 perc alatt felvehető töltés hatótávolságra vetített értéke a WLTP norma szerint értendő 

** Az alsó érintőképernyő opciós tartozék az 'S' felszereltségi szinten, és alapfelszerelés minden egyéb kivitelen.

*** A 4G adatelőfizetés elérhetősége piaconként eltérő lehet. A korlátozás nélküli adatforgalom az eSIM kártyán keresztül elérhető, és meghatározott online szolgáltatások és funkciók igénybevételére használható fel, azok előfizetési időtartama alatt. A Connected Navigation funkcióra a vásárlást követő három, az Online csomag csatlakoztatott szolgáltatásaira egy éven át érvényes kezdeti előfizetés vonatkozik.

**** A navigációs funkciók a távolból, márkaszerviz felkeresése nélkül is frissíthetőek

***** A Jaguar Go I-PACE alkalmazás által Nagy-Britanniában rögzített adatok tanúsága szerint.