Biztonságban az ipari vezérlőrendszerek és kritikus infrastruktúrák

forrás: Prím Online, 2020. július 5. 16:21

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta új 1570R ipari kivitelű biztonsági gateway termékét, mely védelmet nyújt a kritikus infrastruktúrák hálózatai, az ipari vezérlő- (Industrial Control Systems – ICS) és SCADA rendszerek számára a legkülönbözőbb típusú ötödik generációs cyber-fenyegetésekkel szemben. A 1570R kiemelkedő teljesítményt, fenyegetések elleni védelmet adó biztonsági technológiát, egyszerű telepítést és ellenőrzést, valamint megbízhatóságot jelent az olyan, különösen nagy fizikai igénybevételt kívánó ipari környezetekben, mint az erőművek, az automatizált gyárak és a tengerészeti flották. 

Napjaink kritikus infrastruktúráinak, az ICS és SCADA rendszereknek a védelme a cyber-támadásokkal szemben nagyobb kihívást jelent, mint valaha, tekintve, hogy összetett, ugyanakkor szétszórt hálózatokhoz és speciális protokollokat használó okos IoT eszközökhöz vannak csatlakoztatva. Az IBM által összeállított 2020-as Threat Intelligence Index megállapítása szerint az ICS és SCADA eszközök elleni célzott támadások 2000 százalékkal növekedtek 2019 során, sok esetben ezekbe nemzetállamok is belebonyolódtak, illetve zsarolóvírusokat is alkalmaztak az üzemelés tönkretételére. A SANS 2019 State of OT/ICS cyber-biztonsági felmérés szerint a biztonsági események 61%-a zavart okozott az OT-rendszerekben. Ez a kiterjedt támadási felület, az ipar 4.0 automatizálás és a Covid-19 okozta gyors átállás a távoli munkavégzésre, a legfejlettebb, legátfogóbb biztonsági megoldásokat követeli meg, melyek képesek megállítani a fenyegetések átjutását az alkalmazottak laptopjairól és mobil eszközeiről az OT-rendszerekre.

 

„A Covid-19 járvány alatt megugrott az energetika, a gyártóipar, a közlekedés és a közművek kritikus infrastruktúráit vezénylő OT-hálózatok és ICS/SCADA rendszerek elleni támadások száma. Az ezen támadások okozta zavarok miatt megnövekedett a biztonság fontossága, ugyanakkor fontos, hogy a szervezetek könnyen tudják telepíteni a megoldásokat, azok automatikus védelmet nyújtsanak és ne legyenek hatással a napi működésre,” - mondta Robyn Westervelt, az IDC biztonsági témákért felelős kutatási igazgatója. „A Check Point ICS-biztonsági megoldása és a 1570R gateway-ek a hálózati szegmentációt párosítják az automatizálással és a fenyegetésekkel kapcsolatos tudással, így kínálva védelmet a kritikus infrastruktúrák számára és akár a legkifinomultabb cyber-támadások ellen.”  

 

Az új 1570R Gateway:

 

„A kritikus infrastruktúrák és ICS elleni célzott támadások száma 2019 során a húszszorosára nőtt, és idén a Covid-19 okozta helyzetben, amikor a hackerek a távoli munkavégzésből fakadó sérülékenységeket kihasználó lehetőségeket keresték, újra óriási mértéket öltöttek. Az ’ipar 4.0’ forradalom már előrehaladott, és a járványhelyzetre való reakció nyomán még inkább fel fog gyorsulni a fejlődés. Ennek értelmében létfontosságú ezen infrastruktúrák védelme, az üzemektől és a földektől a felhőkig,” - mondta Aviv Abramovich, a Check Point biztonsági szolgáltatások menedzsmentjéért felelős vezetője. „A 1570R gateway úgy lett optimalizálva, hogy a legkeményebb ipari környezetekben és távoli lokációkban is megfelelő és automatizált védelmet nyújtson, így megakadályozva még a legmagasabb szintű támadásokat is.”

 

A 1570R a Check Point már meglévő biztonsági gateway berendezéseinek sorozatát egészíti ki, melyek teljes átláthatóságot és részletes ellenőrzést biztosítanak a teljes hálózati forgalom vonatkozásában, így védve a hálózatokat, az eszközöket és folyamatokat. Ezeket a berendezéseket a legújabb intuitív, web-alapú felhasználói felületen keresztül történő, érintésmentes telepítést és centralizált hálózat-menedzsmentet nyújtó R80 biztonsági menedzsment software-en keresztül lehet irányítani. 

 

Az új 1570R az 1200R gateway helyébe lép. További információ: https://www.checkpoint.com/products/industrial-control-systems-appliances/