Egyre többen nem akarnak villanyszámlát fizetni

forrás: Prím Online, 2020. július 9. 15:58

A fővárosban és vidéken is felfutási szakaszban van a napelemes megoldások használata - árulták el a szakértők. Míg korábban ez az energiatakarékos technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak hála egyre megfizethetőbb a hétköznapi emberek számára is. Mennyire reális tehát, hogy napelemre váltsunk, és ezzel örökre búcsút mondjunk a villanyszámlának?

“Ez egyre elképzelhetőbb, hiszen ma már az új építésű házakat is terveztethetjük megújuló energiaforrásokkal. Ennek legegyszerűbb módja a napelem, amihez az Európai Uniós pályázatoknak hála jóval előnyösebb feltételekkel juthatunk hozzá” - magyarázza Oláh Benjámin, a BEKO Energo Kft. műszaki igazgatója.

 

Ha ugyanis készpénzben fizetjük ki a technológiát, annak megtérülése akár 15-17 év is lehet. Nem így az EU-s pályázatokat igénybe véve, ahol a napelemes megoldásokhoz már akár 10 százalék önrésszel is hozzájuthatunk: ekkor 2 év alatt térül meg a bektetetésünk, hiszen soha többé nem kell villanyszámlát fizetnünk. A lehetőség nem csak a magánemberek, a cégek részére is nyitott, ők 55 százalék önrész megfizetésével pályázhatnak.

 

“Ez egy kamatmentes hitel, és mint tudjuk: a hiteleknél általában a kamattal van probléma. Itt azonban az EU állja a kamatot, így csak az alaptőkét kell forintban visszafizetnünk. Az egész folyamat pontos és átlátható” - hangsúlyozza a szakember. Így egyáltalán nem merész becslés, hogy 2-3 éven belül akár a háztartások nagyrésze napelemessé válhat.

 

Napelemes térkő a panelek helyett


“A nagypaneles napelem ugyan elterjedőben van, de egyre többször merül fel más igény is. A panelek használatát ugyanis több tényező is kizárhatja: ilyen például, ha nem megfelelő a tetőszerkezet, esetleg a megrendelőnek mások az esztétikai elvárásai. De előfordulhat az is, hogy műemlék jellegű épületről van szó, ahol nem engedélyezett napelemet telepíteni” - hívja fel rá a figyelmünket Oláh Benjámin.

 

 

Szerencsére már elérhető egy magyar fejlesztésű burkolatmegoldás, amivel kiválhatjuk a panelek használatát: ez a Platio Solar Paver napelemes térkő, aminek használatával a fenti problémák bármelyike elkerülhető. A térkő vízszintes felületeken, akár teraszon, járólapként is elhelyezhető - így esztétikailag is szebb megoldást nyújt és nem ütközik a műemlékvédelmi szempontokba sem.

 

Az újrahasznosított műanyagból, üvegből, hulladékból készülő térkő környezetbarát, így a fenntarthatóságot is támogatja. Akár 12 és fél négyzetméter elhelyezése is elegendő ahhoz, hogy biztosítsa egy teljes háztartás energiaellátását - így válhat a szolártechnológia a modern építészet organikus részévé.

 

“Ezek a rendszerek akár a közterületeken is használhatóak, közösségi áramtermelésre, ahol a sima napelemet nem engedélyezett kihelyezni. A Platio térkővel és tetőcseréppel ugyanakkor a világörökség részét képező épületek is energiatakarékossá válhatnak” - zárja a szakember.