A legfontosabb fogantatás előtti teendők

forrás: Prím Online, 2020. július 10. 08:53

Egy pár életében idővel elérkezik az időpont, amikor felmerül a gyermekvállalás kérdése. A fogantatás azonban a legritkább esetben történik meg a vágyakozás felmerülésével egyidőben, így rendszerint van idő testileg és lelkileg is felkészülni a várandósságra. De mit érdemes megtenni ebben az időszakban?

Fontos az egészséges táplálkozás

 

Az egészséges táplálkozás hozzásegíti a szervezetet a megfelelő működéshez, ezáltal pedig a teherbeesés esélye növelhető. Ezért fontos, hogy a leendő édesanya már a fogantatás előtt figyeljen oda a megfelelő étrendre, vagyis fogyasszon elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű táplálékot, ugyanakkor kerülje a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, valamint a feldolgozott élelmiszereket.

 

Különösen ajánlott azokat az élelmiszereket fogyasztani, melyek D-vitaminban, K2-vitaminban, Omega-3 zsírsavakban, cinkben, folsavban és szelénben gazdagok, hiszen ezek az anya egészségéhez éppúgy hozzájárulnak, mint a baba fejlődéséhez.

 

A kiegyensúlyozott táplálkozással nem csupán számos betegséget lehet megelőzni, hanem könnyedén tartható vele az ideális testsúly, hozzájárul a megfelelő vércukorszinthez, ami segít elkerülni a terhesség során a magas vérnyomást és a cukorbetegséget.
 

 

Vizsgálatok a fogantatás előtt

 

A teherbeesés előtt érdemes felkeresni az orvost, aki az általános nőgyógyászati vizsgálat és a rákszűrés mellett további szűrővizsgálatok elvégzését javasolhatja, mint például az alapvető laborvizsgálatot vagy a peteérés-vizsgálatot.

 

Bizonyos esetekben a leendő apuka kivizsgálása szintén ajánlott. A férfiakat jellemzően ondóvizsgálatnak vetik alá, melyből megállapítható, hogy vannak-e életképes hímivarsejtek, milyen az alakjuk, illetve a számuk szintén meghatározó tényező.

 

Ép testben ép lélek

 

A test mellett a lelki tényezők szintén fontosak, hiszen bizonyított, hogy a folyamatos stressz nehezíti a teherbeesést. Nem segít a helyzeten, ha a párnak sok kíváncsiskodó kérdésre kell mindig felelniük, vagy a család felől érkezik folyamatosan a nyomás. Ezek a sürgetések egyáltalán nem könnyítik meg a párok dolgát, sőt, sok esetben a kudarcok elviselését is nehezítik.

 

Ez esetben a legjobb az lenne, ha a pár ki tudná zárni a kéretlen megjegyzéseket, de ez sok esetben nehéz, főleg, ha a közvetlen családtagoktól érkezik állandó jelleggel hol nyílt, hol burkolt formában. A leendő kismama ezt igen erős frusztrációként élheti meg, ami tovább rontja a fogantatás esélyét.

 

A jó hír az, hogy nem kell a párnak egyedül szembenéznie a problémákkal, hiszen szabad segítséget kérni szakembertől, akár testileg, akár lelkileg van szükség támogatásra.

 

Amennyiben Önnek is segítségre van szüksége, keresse fel a Rofé Naturale Egészségközpontot, ahol számos kezeléssel, tanácsadással és terápiával segítik megteremteni az ideális körülményeket, hogy sikeres lehessen a fogantatás!