Hogyan járjunk egy lépéssel a betörők előtt?

forrás: Prím Online, 2020. július 23. 09:04

Amikor végre elérkezik a várva várt szabadság és iskolaszünet, sok család lelkesen készül a gondosan eltervezett nyaralásra vagy a családi programokra. A tervezgetés és pakolás közben azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy mi lesz az otthonunkkal, amíg távol vagyunk. A betörők számára ugyanis ilyenkor jön el a cselekvés ideje, az üresen álló ingatlan számukra felér egy kincsesbányával, ahonnan kedvükre kiszolgálhatják magukat. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor túljárhatunk az eszükön, és magunkat is megkímélhetjük a bosszúságtól. 

Az alapvető módszerek

 

Talán az mindenki számára egyértelmű, hogy távozáskor becsukjuk az ablakokat, és kulcsra zárjuk az ajtót, no de mi lesz a kulcs sorsa? Sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy a kulcsot valahová az ajtó közelébe (virágcserépbe, lábtörlő alá) rejtik, és teljes nyugalommal hagyják el otthonukat. A betörők többsége azonban a lehető legegyszerűbb módszerrel szeretne bejutni hozzánk, ezért általában a kulcsot kezdik el keresni először, ha pedig meg is találják, nyert ügyük van: gyakorlatilag erőfeszítés nélkül kinyithatják a bejárati ajtót.

 

Épp ezért a kulcsot sose hagyjuk otthon! Inkább legyen minden családtagnak sajátja, sőt, akár adhatunk egyet a szomszédnak is, vészhelyzet esetére. Persze ehhez jó kapcsolatra van szükség, ami egyébként sem árt, hiszen egy éber szomszéd könnyen észreveheti, ha éppen be akarnak törni hozzánk, és megteheti a szükséges lépéseket. 

 

A biztonságos bejárat

 

Amennyiben hívatlan látogatónk sehol sem leli a kulcsot, alighanem más megoldást választ: megpróbálja erőszakkal felfeszíteni a bejárati ajtót. Ez megint csak egy olyan módszer, amelyet könnyűszerrel ki lehet védeni. A sima fa-, vagy műanyag ajtók ugyanis nem jelentenek nagy akadályt, egy feszítővas és néhány erőteljesebb rúgás segítségével máris ki lehet iktatni őket, pláne, ha a zár is egy egyszerű szerkezet.

 

A betörésvédelmi Nívó Biztonsági Ajtók viszont ellenállnak a feszegetésnek, rongálásnak, ugyanis tömör acéltábla található bennük, melyet a külső burkolat gondosan elrejt. Így emberünk ránézésre azt hiszi majd, hogy könnyű dolga lesz, de hamar rájön majd tévedésére, amikor az ajtót még a legnagyobb erőfeszítései ellenére sem tudja kinyitni, köszönhetően a masszív kialakításnak és a több ponton záródásnak.

 

A modern technika vívmányai

 

Ha mindez még nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, akkor természetesen bevethetünk egyéb eszközöket is. Egy riasztó vagy mozgásérzékelős lámpa ma már könnyen és olcsón beszerezhető, de kicselezhetjük a betörőt időzítős villanykapcsolóval is, így azt hiszi, hogy otthon tartózkodunk.

 

A professzionálisabb megoldások kedvelőinek pedig ott az IP-kamera, amely mindent rögzít, ráadásul ezek többsége távolról, okostelefonon keresztül is bármikor vezérelhető, így bárhol is vagyunk, mindig meg tudunk győződni róla, hogy otthon minden rendben van-e.