Túl a mélyponton a tévés reklámpiac

forrás: Prím Online, 2020. július 26. 14:58

Bár a koronavírus-járvány miatt a tavaly ilyenkori mintegy negyvenezer szpothoz képest idén júniusban bő harmadával kevesebb reklám volt a tévében, ez a szám májushoz képest mégis hétezerrel több – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által, az e heti ülésen elfogadott új hatósági tanulmányból. A testület emellett – többek között – rádiós részletfizetési kérelmeket bírált el, elvégezte egy pápai frekvencia alaki vizsgálatát és bírságot rótt ki két vidéki rádióra.

Júniusra megállt a tévés reklámpiac havi csökkenése 

A televíziós hirdetési piac koronavírus-járvány alatti átalakulását vizsgáló, a Médiatanács által elfogadott NMHH-tanulmánysorozat legfrissebb havi jelentése kimutatta: 2020 júniusában 22-28 ezer, míg tavaly ugyanekkor 38-41 ezer reklámszpotot adtak közre. Ezen belül az új reklámfilmekből azonban idén júniusban szinte ugyanannyi jelent meg (361 vs. 371 darab). Összességében ugyan megállt a folyamatos csökkenés, májushoz képest pedig némi emelkedés is észlelhető, de a mutatók az egy évvel korábban tapasztaltakhoz képest még mindig alacsonyak. A vizsgálat 76 magyar nyelvű televíziós csatornát fed le és napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján.

 

Rádiós pályázatok és bírságok 

A tanács elvégezte a Pápa 92,7 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen pályázati ajánlat alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t.

 

A koronavírus-járvány okozta bevételkiesésre tekintettel, szolgáltatói kérelemre a Médiatanács jóváhagyta a nyíregyházi és az egri Best FM, valamint a kiskunfélegyházi, a kiskunmajsai és a győri Rádió 1 szolgáltatóinak, hogy a harmadik negyedéves médiaszolgáltatási díjaikat ne egy összegben, hanem három havi részletben fizethessék be. 

 

A gyöngyösi MaxiRádió szolgáltatóját harmincezer forintra bírságolta a testület, amiért egy vizsgált márciusi adáshéten kevesebb magyar zenét, hírt, valamint közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, továbbá több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest. A közszolgálati műsorszámoknál sem saját vállalását, sem az erre vonatkozó törvényi kötelezettségét nem teljesítette.

 

A Rádió Szarvas szolgáltatójára 25,2 ezer forintos bírságot szabott ki a grémium, amiért késve tett eleget a műsorkvóták ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségeinek. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.