Magyar oktatórobottal gyakoroltak a gyerekek Szegeden

forrás: Prím Online, 2020. július 30. 09:08

A Neumann Társaság szegedi informatikai múzeumában zajlott Robotika Napon a Revolution Robotics alapítvány elnökével együtt mintegy nyolcvan gyerek próbálhatta ki a robotprogramozást. Az elmúlt hétvégén a  Szent-Györgyi Albert Agorában lévő tárlat az egykori Úttörőházban működő Szegedi Robotemberrel és egy gyerekek által, a WRO keretében épített Vakvezető Robotkutyával is kibővült.

Mintegy nyolcvan, a robotika iránt érdeklődő gyerek vett részt július 25-én, a Neumann Társaság által szervezett Robotika Napon a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora épületében működő informatikai múzeumban. A múzeumban elsőként a társaság nyári táborán részt vevő diákok mutatták be vonalkövető és más mutatványokra képes LEGO-robotjaikat Györe Mihály tanár vezetésével.

 

 

Ezt követően fiaival együtt Jared Schrieber, a Revolution Robotics non-profit alapítvány társalapítója tartott egy interaktív bemutatót magyar fejlesztésű, Kínában gyártott, oktatási célra szánt robotkészletük használatáról. A nyílt forráskódú robotokat okostelefonnal lehet távvezérelni, ezen kívül egy vizuális programozási nyelven keresztül kisebb gyerekek is könnyen megtanulhatják a programozásukat. A Robotika Napon viszonylag hamar kiderült, hogy a 2010 után született, alfa-generációs gyerekek nagyon gyorsan megértik az elveit.

 

Az eseményt a Neumann Társaság szervezte, melynek nemrég újult meg Robotika Szakosztálya, amely klasztert tervez létrehozni a hazai robotikai versenyek számára és oktató-módszertani anyagokat tanárok, szakkörvezetők részére. A Robotika Napon a múltról sem feledkeztek meg a szervezők: a budapesti Műszaki Tanulmánytárból az informatikatörténeti múzeumba érkezett – és várhatóan év végéig az Informatikai Múzeumban látható az 1962-es Szegedi Robotember másolata. Az eredetileg a szegedi Úttörőház látogatóinak eligazítására tervezett, korai humanoid robotot a magyar robotika úttörője, dr. Muszka Dániel tervezte, aki a múzeum alapítója is. A munkásságával kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat a múzeum folyamatosan várja egy Muszka Dániel emléksarok létesítése céljából.

 

 

A szegedi informatikai múzeum már évek óta a hazai robotikai oktatás fontos helyszíne, tavaly itt készítették fel például a World Robot Olympiad robotikai olimpiára a magyar diákcsapatot, akik szintén jelen voltak a Robotika Napon felkészítő tanárukkal, Özvegy Judittal. A szegedi SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata a 12 év alattiak Open Elementary kategóriájában aranyérmet kapott a dániai WRO barátságos versenyen. Az általuk épített, aranyérmet nyert vakvezető robotkutyát már 2019-ben is bemutatták a múzeumban, most viszont átkerült az állandó tárlatba.