Szabályok halak grillezéséhez

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 11. 08:14

Aki grillezett már halat mindenféle utánaolvasás nélkül, az talán meg is fogadta, hogy ennek soha többet nem áll neki. Nem hibáztatható érte, hiszen a hal meglehetősen gyorsan a rácsra tapad, a hús könnyen kiszárad, és a rácsról való levakarása sem egyszerű, mivel sokszor csak darabokban hajlandó leválni. Vannak azonban a halak grillezésének bizonyos szabályai, melyeket betartva elkerülhetőek ezek a kiakasztó megpróbáltatások.

Nem mindegy a hal fajtája

 

Bár alapvetően minden halfajta grillezhető, mégsem mindig egyértelmű, hogy melyiket szabad a rácsra tenni, és melyik alá célszerű egy öntöttvas tepsit tolni. A rácson biztonsággal azok a halak süthetők, melyek húsa tömörebb, mint például a ponty, a csuka vagy a harcsa. Ezzel szemben többek közt a lazacot, a tonhalat, a pisztrángot vagy a makrélát már érdemesebb öntöttvas tepsin vagy akár grillező falapon sütni, mivel ezek hajlamosak szétesni.

 

Itt fontos még kiemelni, hogy amennyiben a halat nem egészben szeretnéd sütni, hanem filénként, de rácson, akkor a filén maradjon rajta a bőr, hiszen az igen jól összetartja a haldarabot, ezzel szemben a bőrtelen filék hiába tömörebb húsúak, végül biztosan a tűzben végzik.

 

Kiszáradás elleni előkészületek

 

Mivel a hal száraz húsa könnyen a rácsokra tapad, ezért a rácsokat és a halat is megfelelően elő kell készíteni.

 

A rácson nem lehet semmilyen maradvány a korábbi sütésből, a lehető legtisztábbra kell varázsolni. Ezt követően nagyon fontos a megfelelő olajozás, ami nem csupán a rácsokra vonatkozik, hanem a sütni kívánt halakra egyaránt.

 

Amennyiben nem egészben kerül megsütésre a hal, akkor ügyelni kell arra, hogy a szeletek lehetőleg egyforma vastagságúra legyenek vágva, mivel csak így kerülhető el, hogy a vékonyabb része kiszáradjon, mire a vastagabb fele rendesen megsül.

 

További jó tanács a kiszáradás elkerülése érdekében, hogy a húst csak a sütés végén szabad megsózni, hiszen a só nedvességet von el, ami segíti a gyorsabb kiszáradást.

 

A sütés

 

Míg egy vastagabb disznó- vagy marhaszelet esetében érthető és nem is okoz gondot a húshőmérővel való szurkálás, addig a halnál ez határozottan tilos. De nem csupán a szurkálás nem engedélyezett, hanem a forgatás, a nyomkodás és az odébbtologatás sem, ellenkező esetben pici darabokra fog szétesni.

 

 

Mivel a halnak magas hőmérsékletre és mindössze pár percre van szüksége az elkészüléshez, ezért lényegében időnk sincs nagyon többször hozzáérni, mint okvetlenül szükséges. Vagyis egyszer akkor fogjuk meg, amikor a rácsra tesszük, egyszer, amikor megfordítjuk, és egyszer, amikor levesszük. Ezeket a mozzanatokat nem ajánlott villával kivitelezni, sokkal alkalmasabb a feladatra egy (vagyis kettő) nagyobb felületű, vékony pengéjű grill-lapát.

 

Ha úgy érzed, hogy kedvet kaptál a hal elkészítéséhez grillen, de nincsenek speciális grilleszközeid, látogass el a Grillplaza.hu oldalára, és rendeld meg, amire csak szükséged van!