Hogyan működnek a leghatékonyabb víz- és légtisztítók?

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 11. 09:57

A járvány idején felértékelődött a steril állapotok megteremtése, az óvatosság, a kórokozók minimalizálása. A maszk és a kézfertőtlenítő természetesen szükséges, de egyéb tényezőkre is gondolnunk kell. A professzionális víz- és légtisztítás közel sem egyszerű, de a germicidlámpa ezt mára lehetővé tette otthonunkban is. A következő pár sorban ezen speciális technológia működésének elvét fogjuk feltárni előtted.

Röviden a germicidlámpákról

 

A germicidlámpás termékeknek különböző változatai vannak. Akadnak szabadon sugárzó “szóló” termékek, illetve speciális víz- vagy légtisztító készülékek is, amelyekbe germicidlámpákat építettek be. Ugyanakkor vannak még germicidlámpákkal ellátott, nagyobb légtisztító berendezések is, amelyek a bevásárlóközpontok, irodaházak légterének fertőtlenítését látják el. Lássuk, hogyan működnek!

 


Az UV-C sugárzási tartományok

 

Beszéltünk a látható fényről, ez 400-tól 700 nm-ig tart, viszont ezzel szemben az ultraibolya sugárzás tartománya 100 és 400 nm között van. A termékekhez köthető hullámhossz pedig a 280 nm alatti tartomány, amelyet germicid hullámhossznak is nevezünk. 


Bővebben az UV-C hatásáról…

 

Az említett tartomány rendkívül hatásos a mikroorganizmusok elpusztítására, ide sorolható a baktérium, a vírus, a gomba és a penész is. A jó hír az, hogy ezek mind-mind elpusztíthatóak, megfelelő mértékű UV-C besugárzással. 

 

Hogyan? A germicidlámpák 253,7 nm-es UV-C sugárzása, illetve a lámpák működése a fotokémiai eljáráson alapul. A világban a környezetszennyező anyagok többsége szerves és szénalapú összetevőkből áll, amelyek erőteljes intenzitású sugárzás hatására lebomlanak. Az UV-C fény ugyanakkor tönkreteszi a baktériumok DNS-ét, megakadályozza szaporodásukat. 

 

Alkalmazási területek és felhasználásának előnyei

 

A termék környezetbarát, nincs mellékterméke, és vegyszert sem tartalmaz. Alacsony beruházási és működtetési költsége van, ráadásul egyszerű a karbantartása is.


A lámpák jól bizonyították fertőtlenítő képességeiket az élet különböző területein is. A Hollandimpex a tojásüzem fertőtlenítésében is segédkezik termékeivel, de a professzionális területek mellett az egészségügy és a magáncélú, otthoni alkalmazásuk is gyakori.