Élményekkel teli felzárkóztatás hátrányos helyzetű gyerekeknek

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 12. 15:03

Sikerrel zajlanak az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON közös felzárkóztató táborai, jelentős lemaradást hoznak be az olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akik tavasszal kimaradtak a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatásból. Júliusban és augusztusban összesen 109 gyerek vesz részt a táborokban. A pedagógusok eddigi tapasztalatai alapján leginkább az írásbeli készségek területén szükséges fejleszteni a gyerekeket, illetve a figyelemtartás, a koncentráció újratanulása is nagyon fontos. A diákoknak a felzárkóztatás mellett az energiacég támogatásával olyan programokat is szerveznek, amelyek igazi közösségi tábori élményt jelentenek a résztvevő gyerekeknek. 

A hátrányos helyzetű családokban felnövő gyerekek nehezen tudtak lépést tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatással, mert nem álltak rendelkezésükre a megfelelő digitális eszközök vagy hiányosak voltak a használatukhoz szükséges készségek és ismeretek. Ezt felismerve indított júliusban közös programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON, hogy a digitális oktatásból kimaradó gyerekek nyári táborokban hozhassák be a lemaradást és felkészülten kezdhessék el szeptemberben az új tanévet. Az első táborokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönci járásban tartották, augusztusban pedig Olaszliszkán és a Somogy megyei Kastélyosdombón folytatódnak. A hat táborban alkalmanként 15-20 fős csoportokban, összesen 109 gyerek vesz részt, napközis vagy bentlakásos rendszerben, miközben az étkeztetésről is a szervezők gondoskodnak.

 

 

A tábor programjában a magyar nyelv, matematika, történelem, angol és informatika órák mellett különböző játékos, önismereti- és fejlesztő programok is helyet kaptak. Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a digitális kompetenciák fejlesztésére is. A gyerekek megtanulják a digitális eszközök alapvető használatát és a biztonságos internetezés alapjait, valamint olyan fejlesztő applikációk és honlapok használatát ismerhetik meg, melyekkel élvezetesebbé válik a tanulás.

 

 

Az egy hetes program ugyanakkor kikapcsolódást, közösségi élményeket, igazi nyaralást is jelent a gyerekek számára. Minden táborban egy tematikus napot az E.ON önkéntesei, különböző szakterületekről érkező munkatársai töltenek meg programokkal. A gyerekek a magasba emelkedhetnek a vállalat kosaras autójával, egy félbevágott elektromos autóban utazva szerezhetnek tapasztalatot az e-mobilitásról, az EnergiaKaland órán megismerkedhetnek egy robottal vagy akár praktikus tippeket is kaphatnak az E.ON szakoktatóitól és szerelőitől, mire számítsanak, ha az energetika világában szeretnének pl. villanyszerelőként szakmát választani.

 

 

A tábor hetét egy-egy koncerttel zárják, ahol a gyerekek kipróbálhatják például a lábdobot és a bendzsót és együtt zenélnek, énekelnek a fellépővel.

 

„Célunk, hogy az esetleges elmaradásokat behozzák a gyerekek, így a szeptembert már egyenlő esélyekkel kezdhessék. Ugyanakkor nem felejtettük el, hogy nyár van és gyerekekről van szó, ezért a feltöltődésről is gondoskodtunk. A legtöbb táborozónak ez az egy hét jelenti a nyaralást, ezért szeretnénk ezt emlékezetessé, élményekkel telivé varázsolni” – mondta a témához kapcsolódóan Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

 

„Az idei év a második, amikor a kastélyosdombói központunk területén létrehozott Esélytáborunkban fejlesztő táborok szervezésébe foghattunk. A rászoruló gyermekek és családjaik számára nagy segítséget nyújtó felzárkózó hetek azonban tavasszal bizonytalanná váltak a koronavírus miatt. Stratégiai partnerünk, az E.ON éppen akkor érkezett nagylelkű felajánlásával, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Támogatásukkal nemcsak biztossá válhatott több tábor sorsa, hanem a táborok az év végéig tartó Kapaszkodó 2.0. felzárkóztató programba illeszkedve új távlatokat is kaphattak. Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a vállalatnak az együttműködésért” – emelte ki Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

 

A Kapaszkodó 2.0. program tehát a táborokkal még nem ért véget: ősszel Olaszliszkán, a Gönci járásban és Kastélyosdombón diákközpontú tanulóműhelyek várnak összesen 90 gyereket, akik korrepetálást is kérhetnek és szakemberek segítik őket abban, hogy a meglévő digitális eszközöket használva hogyan tudják megoldani iskolai feladataikat. Havonta egyszer közösségi élménynap is várja őket az ősszel, ezeken összesen 400 gyerek vehet majd részt.