Egy újabb digitális tanév? – tanulságok a koronavírus első hulláma után

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 1. 17:37

Ma indult egy új iskolaév, melyről egyelőre senki nem tudja, hogy a tantermekben vagy az otthoni számítógépek előtt fog-e zajlani. Újra itt az időhiány, a szülők gépéről tanuló gyerekek, a leckemagyarázás ideje? Vajon második nekifutásra már jobban fog menni? Márciustól a tanév végéig online tanultak a gyerekek – mit tanultunk ebből az időszakból, és mivel tudjuk felvértezni magunkat, mielőtt nekiállunk a következő fordulónak?

A több hónapos digitális oktatás és az azóta felgyűlt tapasztalat sok szempontból előnyt ad az új tanévben, hiszen mostanra mindenki lehetőségként tekint a digitális megoldásokra. A számítógépes környezet velejárója azonban a sokféle támadás, veszély - a kezdetleges csalási próbálkozásoktól kezdve egészen a fejlett vírusokig. 

 

 

Melyek voltak és lesznek a jövőben is a legnagyobb online veszélyek, hogyan tudunk védekezni ellenük? 

Az ESET szakértői összegyűjtötték legfontosabb kiberbiztonsági tanácsaikat annak érdekében, hogy az új tanévben is online biztonságban legyenek a gyerekek, akár a tantermekben, akár otthon tanulnak: 

 

A gyerekek számára a kibertér ma már régen nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol a karantént megelőző időszakban is már akár napi 6-8 órában is jelen voltak. Elkerülhetetlen, hogy megértsék, és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerjék, milyen kockázatok fordulhatnak elő és hogyan lehet ezeket kezelni, honnan tudnak segítséget kérni. A biztonságtudatosság emellett minden korosztály számára nélkülözhetetlen, és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől, hamis hírektől, közösségi oldalakon terjedő csalásoktól megóvhassuk magunkat. 

 

„Ami talán jó hír, hogy tavasszal ebben a generációk egészen jól tudták egymást segíteni a tudásukkal“ – mondja a kiberbiztonsági szakértő.