Lerakták az NMHH Visegrádi utcai műszaki épületbővítésének alapkövét

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 11. 09:53

Újabb állomáshoz érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Visegrádi utcai épületkomplexumának bővítése: Karas Monika, a hatóság elnöke és Sorbán János gazdasági igazgató letették az új többfunkciós műszaki épületrész alapkövét. A többek között mérőlaborokat, egy rendezvényközpontot és egy szerverközpontot magába foglaló épületegyüttest 2022-ben adják majd át. 

A főváros XIII. kerületében, a Göncz Árpád városközpont közelében, az NMHH meglévő telephelyének bővítéseként épülő többfunkciós műszaki épületben egy modern, európai viszonylatban is egyedülálló  EMC-mérőkamrát és számos kisebb speciális mérőkamrát, illetve mérőlabort alakítanak ki. Mindezek mellett az új épületrészben irodák, tárgyalók, rendezvényközpont és mélygarázs, valamint egy nagy kapacitású, számítógépes adatközpont is helyet kap majd. 

 

Az NMHH-s mérőlaborok fejlesztését, bővítését az évről évre gyorsabb műszaki fejlődés indokolja, hiszen a jelenlegi laboratóriumokat húsz évvel ezelőtt alakították ki.    

 

Az új épületben pontosan ugyanazokat a tevékenységeket fogjuk végezni, amit a jelenlegiben, csak jóval magasabb műszaki színvonalon. Ahhoz, hogy jól láthassuk el a feladatainkat, égetően szükségesek azok a fejlesztések, amit a ma és a belátható jövő technológiai trendjei követelnek meg tőlünk – mondta az NMHH elnöke. Karas Monika hozzátette: olyan épületet szerettek volna, amely esztétikumában és energetikai megoldásaiban is illik a hatósághoz, különösen annak tudatában, hogy egy ilyen méretű és ilyen hangsúlyos helyen álló épület nemcsak a kerület, de az egész város arcára is új vonást rajzol. A tervezésnél ezért a lehető leggazdaságosabb, a minimális energiafogyasztású megoldások mellett döntöttek: a hőszivattyús technológia, a függőleges zöldfalak és a tetőkertek a legkörnyezettudatosabb épületek közé emelik majd az új komplexumot, és ügyeltek rá, hogy a telken a zöldfelületek eddigi aránya is jelentősen növekedjen, a jelenlegi kb. 10 százalékról 35 százalékra.  

 

 

Az épület kivitelezésének lehetőségét nyílt közbeszerzési eljárásban a Grabarics Kft. nyerte el, a terveket pedig a Nirmana Építésziroda készítette. Vékony Péter vezető építész a helyszínen elmondta, az épület a komplexitás mintaépülete. Nincsenek felesleges, rosszul kihasznált terek, de nincs szűkösség sem. A vertikális zöldfelületek mintául szolgálnak épp úgy, mint az emberi munkakörnyezet és a speciális munkavégzés keretei – mondta az építész. Ahogy a kolostorok és az egyetemek az újra formálódó világ tudásközpontjai voltak, a technológia fellegvárai, szellemi műhelyek és nem egy esetben a hírközlés komplexumai, úgy az NMHH épülete is egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg – fogalmazott Vékony Péter.

 

A hatóság különös figyelmet fordít arra, hogy a munkálatok közben a környék por- és zajterhelését minden lehetséges eszközzel csökkentse, a munkafolyamatokról pedig rendszeresen tájékoztatják a környék lakóit. Az épületet várhatóan 2022 tavaszán adják át. Az építési projekt teljes költsége nettó 17,7 milliárd forint.

 

Miért kell új EMC-mérőkamra?

Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető. A vonatkozó EMC-szabványok szerint az ilyen helyiségek méretének alkalmasnak kell lennie arra, hogy magába foglalja a vizsgált berendezést, valamint speciális kialakításának és bevonatának semleges mérési teret kell biztosítania. A hamarosan megvalósuló, nagy méretű kamra építésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani, és olyan nagyméretű eszközöket is képes legyen tesztelni, mint például egy önvezető autó. 

 

Előtérben a zöld szemlélet

Megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új komplexum minél kevésbé terhelje majd a környezetet: az épületben a fűtés nem gázzal, hanem hőcserélő technológiával fog működni, aminek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségét a tetőkerti, a jelenleginél négyszer nagyobb zöldterület javítja majd, a telepített növények és fák a felfogott esővizet fogják megkapni. A jelenlegi zajterhelést szinte megszünteti a háromszintes mélygarázs, ahol a telephelyre érkező összes hatósági és dolgozói autó is parkolhat majd.