Magyar kutató kapta idén az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Oracle ösztöndíját

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 28. 16:34

Dezső Renáta, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza kapta idén az EDF és az Oracle fogyatékossággal élő hallgatók számára alapított digitális hozzáférhetőségi ösztöndíját. 

A 6500 euró összegű ösztöndíjat az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Oracle indította el 2015-ben az európai digitális akadálymentesítés előmozdítása érdekében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a témára az európai egyetemek körében, és ösztönözze az akadálymentesség biztosítását informatikai tanterveikben. Hosszú távon remélik, hogy Európában jelentős számú digitális akadálymentesítési szakember fog tevékenykedni és hozzájárulni, hogy az innovációban mindenki részt vehessen. 

 

Az online díjátadó ünnepségen Humberto Insolera, az EDF végrehajtó bizottságának tagja elmondta: „Ezzel az ösztöndíjjal arra törekszünk, hogy elismerjük a kiemelkedő munkát végző fogyatékossággal élő diákokat és támogassuk őket, hogy szakértővé váljanak a digitális hozzáférhetőség területén. Hisszük, hogy náluk jobban senki sem tudja, mennyire fontos eszközeinket mindenki számára tervezni, hogy társadalmunkban mindenki profitáljon az innovációból és a technológiai fejlődésből. "

 

Dezső Renáta kutatása a digitálisan előállított tárgyakkal kapcsolatos felhasználói tapasztalatokra összpontosít, például 3D nyomtatóval, számítógépes adatokon alapuló protézis gyártására. A zsűri egyértelműen előnyben részesítette az ő jelölését, a tagok többsége a legmagasabb pontszámot adta neki, és különösen nagyra értékelte a fogyatékossággal élő személyek bevonását az innovációs folyamatba.

 

„A doktori kutatásom célja a designkultúra tudomány és a kritikai fogyatékosságtudomány kortárs kapcsolódásának vizsgálata. A díjazott program tézisének az elméleti magja a design kultúra integratív jellege, ebből eredően a fókuszpontjában a fogyatékossággal élő személyek egyéni igényeihez kapcsolódó design feladatainak megértése áll. Ugyanakkor a fogyatékkal élő személyek folyamatosan változó ökológiában élve visszahatnak a tervezési folyamatra, újabb kihívásokkal és a meglévő készségek fejlesztésével folyamatosan ösztönzik az innovációt. Ez a kölcsönös kapcsolódás az egyénközpontú normatívákból kilépő kritikai elméletek létrehozását segíti, amelyek a jövő alakítására nézve előremutató felvetéseket tartalmaznak.” - nyilatkozta Dezső Renáta

 

Kent Boucher, az “Oracle Accessibility Program” igazgatója elmondta: “Ez az ösztöndíj az Oracle elkötelezettségét illusztrálja olyan hozzáférhető technológiák és termékek létrehozása iránt, amelyek javítják az általános munkahelyi környezetet, és hozzájárulnak munkatársaink, ügyfeleink és ügyfeleink ügyfeleinek termelékenységéhez.”