Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

 

A LED lámpák fajtái

 

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.