Hozd össze a családot kooperatív társasjátékkal!

forrás: Prím Online, 2020. október 11. 10:30

A társasjátékozás remek időtöltés és kikapcsolódás az egész család számára, persze csak ha nem vérre menő küzdelemmé válik, amelyet hisztirohamok és veszekedések sorozata követ. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a játék során, és igazi családként tudjunk működni, érdemes kipróbálni a kooperatív társasjátékokat, ahol közösen küzdhetünk egy közös cél eléréséért.

A hagyományos és a kooperatív társasjátékok közti különbség

 

Amikor társasjátékokról beszélünk, az embereknek általában a hagyományos társasjáték jut eszébe, ahol egymással kell versengeni, hogy elérjük a célt. Ez bár elsőre jó mókának tűnhet, azonban ha jobban belegondolunk, ez a típusú játék ahelyett, hogy összehozná a családot, konfliktusokat generálhat. Főleg, ha kisebb gyermek is van a családban, aki persze nem szívesen veszít, nehezen viseli a kudarcot, és aminek természetesen hangot is ad, vagy csak egyszerűen megsértődik. De az is előfordulhat, hogy a gyermekek a győzelem reményében csalnak, amely szintén vitákat eredményezhet, és máris lőttek a jó hangulatú családi délutánnak.

 

Viszont kisiskoláskorra már a gyerekek nagy része sokkal jobban képes feldolgozni a kudarcélményt, elviselni a vereséget, és együtt tudnak működni másokkal, amely gördülékenyebbé és kellemesebbé teheti a közös társasjátékozást.

 

Addig is azonban érdemes olyan társasjátékot választani, ahol a versengés helyett a csapatmunka és az együttműködés kerül előtérbe. Egy izgalmas kooperatív társasjátékért nézz körül a Játékliget kínálatában!

 

Versengés helyett csapatmunka

 

A kooperatív társasjátékok az együttműködésen és a csapatmunkán alapulnak. Lényegük, hogy a játék során közösen küzdjenek egy célért. A társasjátékok témája rendkívül széles körű lehet, így a közös cél lehet akár egy titkos ajtó megkeresése vagy éppen egy bankrablás. A legfontosabb, hogy mindeközben egymást segítsék, és leküzdjék együtt a közös ellenséget. Ez lehet például a rendőrség vagy csupán az idő. A játék során a csapattagok versengés helyett szurkolnak egymásnak, közösen ötletelnek és problémákat oldanak meg. Ennek köszönhetően pedig már a játék kezdetétől fogva garantált a jó hangulat és a sok nevetés.

 

Az pedig csak hab a tortán, hogy a játék végén nem csupán egy ember győz, hanem az egész csapat. Ez pedig még inkább ösztönzi a csapattagokat az együttműködésre.

 

A játék során a gyerekek nem csupán együttműködni tanulnak meg, de fejlődik emellett a kreativitásuk, a problémamegoldó készségük, megtanulják egymást tisztelni, meghallgatni, kezdeményezni és véleményt formálni. Ezzel pedig az önbizalmuk is nőhet.

 

Továbbá a kooperációs társasjátékokat lehetetlen megunni, hiszen minden alkalommal más és más döntéseket hoznak a csapattagok, ami minden játékot izgalmassá és fordulatossá tesz.