Ékszereink helyes tisztítása

forrás: Prím Online, 2020. október 11. 08:37

Minden bizonnyal mindenki számára ismerős a helyzet, amikor sportolás vagy kertészkedés közben jut eszünkbe, hogy elfelejtettük levenni az ékszereket. Ha gyakran keveredünk ilyen szituációba - attól függően, hogy milyen alapanyagból készült ékszereket viselünk -, az idő vasfoga gyorsítva fog meglátszódni kedvenc darabjainkon. 

Létezik azonban néhány trükk és praktikum, mellyel újjávarázsolhatjuk a gyűrűket, karkötőket, fülbevalókat és más ékszereinket is. Nem árt azonban előre is megfontoltan cselekedni, bizonyos tevékenységek előtt dobozba zárni kedvenceinket, hogy sok-sok éven át tündökölhessenek rajtunk. 

 

Hogyan előzzük meg az elszíneződést?

 

Vásároljunk megbízható helyről minőségi ékszert. A megfontolt választás a kulcsa mindennek, ugyanis az arany vagy ezüst ékszerek csak nagyon ritkán színeződnek el. Mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl kizárólag ezt a két fajtát keressük a boltokban, hanem azt, hogy egyesekre jobban oda kell figyelni, ápolásukra több gondot fordítani. 

 

Az alábbi alapszabályokat érdemes betartani:

 

 

Hogyan álljunk neki a tisztításnak? 

 

  1. Fogkrémes megoldás: Mindenki számára ismert, roppant egyszerű módszerről van szó. Nem kell hozzá más, csak egy vattakorong vagy vattapamacs és bármilyen fogkrém. Fogjuk a fogkrémet, tegyünk egy keveset a vattára, majd töröljük át vele az ékszert. Gyors, hatékony, szinte bárhol kivitelezhető műveletről van szó. 
  2. Forralásos módszer: Tegyünk zsíroldót a felforralt vízbe, majd az elszíneződött ékszert tegyük bele. Hatása körülbelül 10 perc múlva észlelhető, ezért legyünk kitartóak, ha nem azonnali eredményt fogunk kapni.
  3. Arany tisztítása: Az arany az ezüstnél is időtállóbb fém, de előfordulhat, hogy a vízkőtől elveszti csillogását. Hogy újjávarázsolnánk régi arany ékszereinket, szükségünk lesz fél liter vízre, valamilyen általános mosogatószerre és egy rongyra. Forraljuk fel a vizet, öntsünk bele mosogatószert, és forraljuk át az ékszert. Miután lekapcsoltuk a tűzhelyet, hagyjuk állni benne 10 percig. Puha kefével vagy ronggyal törölgessük át, hogy újra ragyogjon!
  4. Ezüst tisztítása: Az ezüstön megjelenő szennyeződések méltó ellenfele a szódabikarbóna. Forrásban lévő vízbe tegyünk egy nagy kanál szódabikarbónát, alumíniumot (kanalat vagy alufóliát) és egy csipet sót. Néhány perc forralás után vegyük ki, töröljük át egy puha kefével vagy egy ronggyal, és már készen is vagyunk.

 

SOHA ne használjunk erős súrolókefét vagy durvább vegyszereket, mert maradandó sérüléseket ejthetünk ékszereinken!