Stratégiák 2021-re: hogyan készülnek a hazai cégek a jövőre?

forrás: Prím Online, 2020. november 6. 11:04

A koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta az álláspiac dinamikáját: a korábbi jelölthiány után a jelentkezésszámok megugrottak, a keresleti piac kínálativá vált. Hogyan befolyásolja ez a változás a cégek jövő évi toborzási terveit? Többek között csökkenő toborzási időre számítanak – derül ki a Profession.hu friss HR körképéből. Az álláspiac változása a cégek bővülési terveinek megvalósítását is segítheti – hívja fel a figyelmet a piacvezető állásportál.

A hazai cégek többsége a jövő évre inkább várakozással tekint, mint pesszimistán vagy optimistán – derül ki a Profession.hu friss felméréséből. A tavaszi hónapokban az álláshirdetések száma drasztikusan visszaesett, ennek hatására a legtöbb iparágban a keresleti irány erősen kínálatiba fordult. És bár az álláspiac tavasz óta folyamatosan stabilizálódik, az álláshirdetések száma még nem érte el a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. Fontos kérdés tehát, hogyan látják helyzetüket, kilátásaikat, és ennek megfelelően milyen toborzási stratégiával terveznek a cégek a közeljövőben.

 

Piaci várakozások

A Profession.hu adatai szerint 2019-ben még egyértelműen optimista hangulat volt érzékelhető a cégeknél, mind a foglalkoztatásra, mind a gazdasági helyzetükre nézve. Idén jelentősen többen vannak, akik a jelenlegi helyzetben változatlanságot vizionálnak 2021-re, és bár saját helyzetüket inkább jobbnak, ám versenytársaikét rosszabbnak gondolják. „A versenytársak helyzetének leértékelése mutatja, hogy a cégek jelenleg rosszabb gazdasági helyzetet érzékelnek, és növekedésre kevésbé számítanak. A 100 fő feletti cégek viszont felülreprezentáltak a jövőre inkább optimista módon tekintők körében” – összegzi a piac hangulatát Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási szakértője.

 

Csökkenő toborzási idő

Az álláspiac dinamikájának megváltozása miatt a vállalatok többsége a toborzási idő csökkenését vizionálja a jövő évre, míg egy évvel ezelőtt még a folyamat hosszabbodását tartották inkább reálisnak. „Ez valószínűleg a megnövekedett jelentkezésszámokkal függ össze, ám emiatt a cégeknek a kiválasztási folyamatok optimalizálására is megoldást kell találniuk – ebben nyújthatnak segítséget a Profession.hu egyedülálló technológiai megoldásai” – tette hozzá Dencső Blanka.

 

Toborzási stratégiák

A cégek egy része a toborzási és kiválasztási folyamatokban kivárással tervez. Ugyanakkor nagyobb arányban gondolkodnak a vállalatok a toborzási csatornák, eszközök és folyamatok növelésében, mint azok csökkentésében. „Az erről döntőknek jó tudnia, hogy az állásportálok által érhető el a leghatékonyabban a legtöbb releváns – megfelelő képzettségű és tapasztalatú – álláskereső” – tanácsolja Dencső Blanka.

 

Vannak olyan vállalatok is, melyek a munkaerőpiac átalakulásában a növekedés lehetőségét látták meg. A Profession.hu-n meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeznek most, mint tavaly – tehát most sok olyan munkavállaló elérhető, aki korábban egyáltalán nem volt az. Vagyis olyan nagy mennyiségű, minőségi jelöltekből válogathatnak a toborzók, amire rég nem volt példa. 

 

„Tavasszal, amikor az iskolák bezártak, az új megrendeléseink száma látványosan visszaesett, de ugyanez történt egész Európában. Onnantól kezdve mindenki azt kutatta, mikor jön a visszatérés, és milyen tendenciát fog leírni. Most az látszik, elindult egyfajta normalizálódás. Az aktív munkakeresők tömeges megjelenésével pedig a cégek jobban pozícióba kerültek, és jobban tudnak válogatni. Érdemes tehát most bővülésben gondolkozni – ezért döntöttünk a Profession.hu csapat létszámának növelése mellett is” – mondta el Martis István, a Profession.hu ügyvezetője.