A hüvelyszárazság kezelése változókorban

forrás: Prím Online, 2020. november 4. 15:07

A változókor, vagy más néven a menopauza számtalan tünettel járhat, melyek között a leggyakoribbnak a hőhullámok megjelenése, a depresszió, a hangulatingadozások, az éjszakai izzadás, valamint a hüvelyszárazság tekinthető. Szerencsére különféle módszerekkel ezek a tünetek ma már hatékonyan kezelhetőek. Mi most annak jártunk utána, hogy mit tehetünk, ha a hüvelyszárazsággal szembesülünk.

Mi okozza a hüvelyszárazságot a menopauza idején?

 

A hüvelyszárazság nem feltétlenül a változókor miatt alakul ki, mégis a leggyakrabban ebben az időszakban szembesülnek vele a hölgyek. Ennek jellemző oka, hogy az életkor előrehaladtával a szervezet hormonszintjének csökkenésével, azon belül is főként az ösztrogénszint visszaesésével hozható összefüggésbe. Ennek köszönhetően ugyanis csökken a hüvely váladéktermelő képessége, ráadásul a hüvelyhám is elvékonyodik, ennek következtében pedig az együttlét kellemetlenné, sőt, sok esetben fájdalmassá válhat.

 

Sajnos rendszerint nem csupán a szárazság jelenti az egyedüli problémát, hanem emellett gyakori vizelési inger, hüvelyi irritáció és viszketés egyaránt jelentkezhet. Ugyanakkor a hüvelyi és a húgyúti fertőzések szintén gyakorivá válhatnak, hiszen a hüvelyváladék csökkenése és kémhatásának megváltozása csökkenti a baktériumokkal szembeni ellenállóképességet is.

 

A hüvelyszárazság kezelése

 

Mielőtt elkezdenénk egyénileg kezelni a hüvelyszárazságot, érdemes egy alapos orvosi kivizsgáláson részt venni, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valami súlyosabb betegség húzódik meg a háttérben. Ha viszont nincs betegség, illetve ellenjavallat, akkor elkezdhetünk próbálkozni a különféle szerekkel a szárazság leküzdése érdekében.

 

Enyhébb esetekben megfelelőek lehetnek a vízalapú síkosítók, de különféle hüvelyi hidratálók szintén kaphatóak. Sajnos ezek főként csak alkalmi használatra megfelelőek, vagyis leginkább a szexuális együttlétek tehetőek kellemesebbé általuk, de az alap problémán nem segítenek.

 

Ezzel szemben a hormonális, vagyis az ösztrogénterápia már elég hatékony, de ez sem ajánlható mindenkinek. Többek közt az emlődaganattal küzdőknek kifejezetten ellenjavallt, ráadásul sokan idegenkednek is az ilyen jellegű terápiáktól.

 

Szerencsére ma már létezik olyan hormonmentes eljárás, mellyel hatékonyan kezelhető a hüvelyszárazság és a vele együtt jelentkező tünetek. Ez a RenovaLaseTM lézerkezelés, melynek során a lézersugár hatására megváltozik a hüvelyhám szerkezete, vagyis a kezelést követően a hüvelyfal vérellátása javul és visszavastagodik. A tökéletes gyógyulás érdekében 3 alkalommal kell részt venni az egyenként kb. 20 perces fájdalommentes kezelésen, aminek kedvező hatása már néhány napon belül érezhetővé válik.

 

Amennyiben hasonló cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az Intima.hu oldalát, ahol további hasznos írásokat találhatsz!