Minden, amit tudni érdemes az inverteres klímaberendezésekről

forrás: Prím Online, 2020. november 16. 15:12

A klíma több okból is egyre elterjedtebb magyar háztartásokban is. Egyrészről a kényelmi eszközök az életszínvonal és a technikai fejlődés általános növekedésével egyre népszerűbbek és megfizethetőbbek az átlagembernek. Másrészről az életvitelünk egyre inkább megköveteli az otthoni komfortot (gondolunk itt pl. a home office modern intézményére). Míg harmadrészről a környezetváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményekkel lephet meg minket a jelenben és a közeljövőben is.

Mi az inverteres klímarendszer?

 

Attól azonban, hogy használói vagyunk a legújabb tecnikáknak, még nem jelenti azt, hogy akár a legalapvetőbb kifejezések jelentésével is tisztában vagyunk. Nincs ez másképp az inverteres klímaberendezés esetében sem. Ez a split klímák (értsd: amelyek külön beltéri és kültéri egységgel is rendelkeznek) egyik típusa, amely folyamatosan szabályozza a hőmérsékletet, így nem ki-be kapcsol, mint a régebbi típusok, hanem mindig olyan teljesítményen üzemel, amelyre szükség van.

 

Miért hasznos az inverter?

 

A régi típusú, hagyományosan működő légkondicionálók kompresszora ki-be kapcsolódik, ahogy eléri a kívánt hőmérsékletet, amely szükségtelen zajjal, egyenetlenül erős levegőfújással, majd kikapcsolódással jár. Emellett a pénztárcánk sem jár jól ezzel a kezdetlegesebb technológiával: mivel minden egyes bekapcsolás azzal jár, hogy a kompresszor teljes gőzzel bekapcsol, ez magas villanyszámlát eredményez. Nem véletlen, hogy a hatályos Európai Uniós előírások szerint új készülék csak inverteres lehet.

 

Akár új klíma beszereléséről van szó, akár javításról vagy karbantartásról, mindenképp bízzuk egy profi csapatra a munkálatok elvégzését. A nagy tapasztalattal rendelkező Klímatechnika.hu telepítéssel, tisztítással, szereléssel is foglalkozik, forgalmaz hűtő-fűtő klímákat, és ingyenes felmérést vállal Budapesten és környékén (Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Halásztelek, Felsőpakony, stb.).

 

Mi az inverter pontosan?

 

Bár egy alapvető képet kaphattunk arról, milyen az inverteres klímaberendezés, nem magyaráztuk még el az inverter jelentését. Ez egy teljesítményszabályozó, amely azt teszi lehetővé, hogy a klímánk bármilyen fordulatszámon tudjon működni. Így a fűtő- vagy hűtőteljesítmény a külvilág körülményeihez igazodik, azoknak megfelelően automatikusan tud változni. Általában a kezdeti fázisban nagyobb fordulatszámon áll neki a hűtésnek a processzor, majd a megfelelő (beállított) hőmérséklet elérése után lelassul és alacsonyabb fordulatszámon szinten tartja a kívánt hőfokot. Így nincsenek nagy kezdeti áramlökések, amelyek megterhelnék az elektromos hálózatunkat, és a villanyszámlánkon is meg fog látszani a különbség: 30-40%-kal kevesebbet fogyaszt egy inverteres készülék egy hagyományosnál.