Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban

forrás: Prím Online, 2020. november 24. 16:29

A járványhelyzetre tekintettel idén online, élő bejelentkezés formájában tartják meg a Kutatók Éjszakáját a SZTAKI-ban. Kiderül, elveszik-e a robotok a munkánkat vagy hogy mire jó egy okosgyár. A virtuális látogatók megnézhetik, hogyan rajzol mesterséges intelligencia segítségével portrét a robot. Elmondják, miért nehéz robottal szétválogatni alkatrészdarabokat, mesélnek Eötvös Loránd Ság hegyi méréseiről, és a magyar internet kezdeteiről is.

A SZTAKI 2020-ban is részt vesz a Kutatók Éjszakáján: november 27-én 17:00-tól élő, online közvetítés keretében öt előadást tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet munkatársai. Kiderül, hogy miért bonyolult a portrérajzolás egy robotnak, megismételik Eötvös Loránd Ság hegyi méréseit, valamint bemutatkozik az első X-box – egy korai, magyar fejlesztésű hálózati eszköz –, ami még nem játékkonzol volt.

 

 

Az első előadásban arról lesz szó, mitől lesz okos egy gyár, hogyan kell egyáltalán felokosítani, és mire jó egy minigyár. Ezt követik az embernek könnyű, de egy robotnak nehéz feladatok bemutatói: portrérajzolás és alkatrészválogatás.

 

 

Virtuális sétát tesznek Eötvös Loránd Ság hegyi méréseinek helyszínén, majd megismertetik a SZTAKI első ötven évének hálózati hardverfejlesztéseit, jó pár, ma már relikviának számító eszköz is előkerül. 

 

 

Részletes program:

 

További információk:

A programok és az élő közvetítés linkje: https://www.sztaki.hu/kutatok-ejszakaja

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/693026054948616