Megvannak a 2020. évi EIT díj győztesei

forrás: Prím Online, 2020. december 10. 17:23

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) büszkén jelenti be elismert innovációs díjának, az EIT díjnak a győzteseit. A 26 finalistából Chaitanya Dhumasker, MonitorFish (Németország), Andreu Martínez Climent, ACORYS (Spanyolország), Filippo Bosco, BluSense Diagnostics (Dánia), Cristina Aleixendri Muñoz, Bound4Blue (Spanyolország) és Karthik Laxman Kunjali, Stockholm Water Technology (Svédország) nyerte el az első díjat az éghajlat, az egészségügy, a gyártás és az innovatív energia terén megvalósított innovációkért.

Az EIT-közösség által támogatott, sikeres végzősök, vállalkozók és innovátorok teljesítményéről tanúskodó innováció virtuális elismerése során a 2020. évi EIT díj győzteseit négy kategóriában versengő 26 jelölt közül választotta ki a nemzetközi zsűri. A nagyközönség is elmondta a véleményét az EIT Public díjjal, amelyre több mint 5000 online leadott szavazat érkezett. Az innovációba fektetett kiválóság elismeréseként a jelöltek bemutatták úttörő termékeiket és szolgáltatásaikat, amelyek felgyorsítják Európa zöldebb, egészségesebb és digitálisabb jövőbe vezető átmenetét.

 

Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Egyértelmű, hogy az innováció kulcsszerepet fog játszani Európa helyreállításában. A számos ragyogó elme és ma bemutatott technológiáik továbbra is azt bizonyítják, hogy az EIT innováció iránti egyedi megközelítése a vállalkozók és szolgáltatások új generációját erősítik meg Európa számára. Gratulálok minden finalistának és különösen a 2020. évi EIT díj győzteseinek!”

 

Az EIT díj rámutat az EIT által támogatott teljes innovációs csatornára, a hallgatótól a vállalkozóig, a laboratóriumtól a piacig és az ötlettől az Európa számára nyújtott megoldásokig. Ez a dinamikus innovációs megközelítés egyedi környezetet teremt, ahol a jelöltek innovatív megoldásokat alakítanak ki, hogy szembeszálljanak a sürgető globális kihívásokkal az éghajlat, az energia, a digitalizáció, az élelmiszeripar, az egészségügy, a gyártás, a városi mobilitás és a nyersanyagok terén.

 

Gioia Ghezzi, az EIT igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Az EIT idei díja nem csupán az általunk támogatott legkiválóbb innovátorok és vállalkozók lenyűgöző teljesítményeit ismeri el, hanem az ellenálló képességüket is ezekben a kivételes időkben. Az egészségügytől az éghajlatváltozásig és az élelmiszeripartól a digitalizációig számos területen bemutatott legkorszerűbb innovációkkal a 2020. évi jelöltek az Európát jelenleg érő számos kihívásra kínálnak megoldást. Ezért az EIT-nél továbbra is azt tesszük, amihez a legjobban értünk: megerősítjük, összekötjük és mobilizáljuk az innovátorokat, a vállalkozókat és a szervezeteket, hogy ötleteiket korszakalkotó technológiákká alakítsuk mindenki előnyére.”

 

 

A 2020. évi EIT díj győztesei

Az EIT díj a vezető vállalkozói tehetséget ismeri el, beleértve a női innovátorokat, az induló és növekvő innovatív vállalkozásokat, valamint az innovatív projekteket, amelyeket Európa kínál. Az EIT CHANGE díj, az EIT Innovators díj, az EIT Venture díj és az EIT Woman díj győztesei 50 000 EUR-t kapnak, míg a második helyezettek 20 000 EUR-val, a harmadik helyezettek pedig 10 000 EUR-val gazdagodnak.

 

Az EIT Climate tudományos és innovációs társulás által támogatott Chaitanya Dhumasker, MonitorFish (Berlin, Németország) nyerte az EIT CHANGE díjat. Ez a díj az EIT oktatási programjait elvégző legkiválóbb diplomásokat ismeri el. Chaitanya Dhumasker megjegyezte: „A képzés és a figyelem, amelyet az EIT Climate tudományos és innovációs társulás mesteriskoláján keresztül kaptam, valóban segítette az önbizalmam és a szenvedélyemet az iránt, hogy olyan vállalatot alakítsak ki, amely pozitív változást hoz az ökoszisztémában.”

 

Az EIT Health által támogatott Andreu Martínez Climent, Corify Care (Madrid, Spanyolország) nyerte az EIT Innovators díjat. Az ACORYS innovációs projekt partnerei az alábbiak: SERMAS (Spanyolország), Universitat Politècnica de València (ES), University of Oxford (Egyesült Királyság), ATOS (Spanyolország), FIBMED (Dánia) és GENESIS Biomed (Spanyolország). Ez a díj azokat a csapatokat és személyeket emeli ki, akik nagy hatású termékeket és szolgáltatásokat fejlesztettek. „A klinikai környezetre specializálódott tudósként tetteink végső célja az, hogy javítsuk a betegek életminőségét és a klinikusok munkáját. Az EIT Közösség olyan területeken nyújtott [támogatást], mint a beruházás, irányítás és piaci hozzáférés, amelyek olyan csapat kialakításában segítenek, amely az innovációt előreviszi és sikeressé teszi” – mondta Andreu Martínez Climent.

 

Az EIT Manufacturing által támogatott Filippo Bosco, BluSense Diagnostics (Koppenhága, Dánia) nyerte az EIT Venture díjat. Ez a díj az EIT-közösségnek a vállalkozások fokozására és létrehozására irányuló támogatásában részesülő induló és növekvő innovatív vállalkozásokat ismeri el. „Az az elképzelés hajt minket, hogy a kutatást olyan termékekké alakítsuk, amelyek javítják az emberek életét és csökkentik a betegségek hatását. Az „EIT válságkezelési kezdeményezésétől” kapott vállalkozási támogatás lehetővé teszi számunkra, hogy várhatóan magas társadalmi hatással kezeljük a gyártásban felmerülő gyenge pontokat” – mondta Filippo Bosco.

 

Az EIT Climate tudományos és innovációs társulás által támogatott Cristina Aleixendri Muñoz, bound4blue (Barcelona, Spanyolország) nyerte az EIT Woman díjat. Ez a díj az inspiráló női vállalkozókat és az innovációt ösztönző vezetőket ismeri el. „Optimista vagyok a tekintetben, hogy képesek leszünk megfordítani a nők helyzetét a technológiában és a vállalkozásban” – mondta Cristina Aleixendri. Ha minden női vállalkozó két nőnek segít abban, hogy csatlakozzon az induló innovatív vállalkozások ökoszisztémájához, és támogatja őket abban, hogy techvállalkozókká váljanak, a nők számának növekedése a technológia és a vállalkozás világában nem járulékos, hanem kettes számrendszerben exponenciális lenne, és erre van szükségünk.”

 

Az EIT InnoEnergy által támogatott Karthik Laxman Kunjali, Stockholm Water Technology (Stockholm, Svédország) nyerte az EIT Public díjat. Ez a díj a nyilvánosság által, Európa-szerte több ezer online leadott szavazattal kiválasztott legkiválóbb innovációt jutalmazza. „Az alapvető finanszírozástól és az értékes üzleti tanácsadástól a gyönyörű irodákig az EIT InnoEnergy rendkívül fontos volt számunkra abban, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk. Nagyon hálásak vagyunk amiatt, hogy ilyen támogatást és lehetőségeket kaptunk. Az üzleti tervünk következő fejlődési szakasza, amelyet szintén a támogatásukkal alakítottunk ki, a befektetői és vállalati hálózat felkereséséből fog állni – már alig várjuk” – mondta Karthik Laxman Kunjali.

 

Tekintse meg az EIT díj győzteseivel készített első interjúkat [itt] és nézze meg a képeket [itt].

 

 

A 2020. évi EIT díj győzteseinek, második és harmadik helyezettjeinek teljes listája:

EIT CHANGE díj:

1. Az EIT Climate tudományos és innovációs társulás által támogatott Chaitanya Dhumasker, MonitorFish (DE);
2. Az EIT Health tudományos és innovációs társulás által támogatott Martin Boutiere, Nutr’Avenir (FR); és
3. Az EIT RawMaterials tudományos és innovációs társulás által támogatott Arpit Singh Parmar, Metheore (BE).

 

EIT Innovators díj:

1. Az EIT Health tudományos és innovációs társulás által támogatott Andreu Martínez Climent, Corify Care (ES) az ACORYS innovációs projekt partnereivel: SERMAS (ES), Universitat Politècnica de València (ES), University of Oxford (UK), ATOS (ES), FIBMED (DE) és GENESIS Biomed (ES);
2. Az EIT Digital tudományos és innovációs társulás által támogatott Serena Dorrestijn, SARA (NL) az innovációs projekt partnereivel: Bright Cape (NL), TU Berlin (DE), Forum Virium(FI) és GIM (FI); valamint
3. Az EIT RawMaterials tudományos és innovációs társulás által támogatott Maria Jose Jurado, INNOLOG (ES) az innovációs projekt partnereivel: Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (ES) A Katalán Kereskedelmi Kamara Főtanácsa (ES), Consiglio Nazionale delle Ricerche (IT), a Szlovéniai Geológiai Kutatás (SI), GeoZS (SI), A Svédországi Geológiai Kutatás (SE), Magnesitas Navarras S.A. (ES), Universidad Politécnica de Madrid (ES) és Universitat Politècnica de Catalunya (ES).

 

EIT Venture díj:

1. Az EIT Manufacturing által támogatott Filippo Bosco, BluSense Diagnostics (DK);
2. Az EIT InnoEnergy által támogatott Karthik Laxman Kunjali, Stockholm Water Technology (SE); valamint
3. Az EIT Food által támogatott Brijdeep Sahi, SwissDeCode (CH).

 

EIT Woman díj:

1. Az EIT Climate tudományos és innovációs társulás által támogatott Cristina Aleixendri Muñoz, bound4blue (ES);
2. Az EIT Urban Mobility tudományos és innovációs társulás által támogatott Dorine Duives, CityFlows (NL); valamint
3. Az EIT InnoEnergy tudományos és innovációs társulás által támogatott Maria McKavanagh, Verv Technology (UK).

 

EIT Public díj:

1. Az EIT InnoEnergy által támogatott Karthik Laxman Kunjali, Stockholm Water Technology (SE); valamint
2. Az EIT Climate tudományos és innovációs társulás által támogatott Chaitanya Dhumasker, MonitorFish (DE); és
3. Az EIT Health által támogatott Andreu Martínez Climent, Corify Care (ES).