55 százalékos mobiltelítettség Belgiumban

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 22. 10:50
A tízmilliós Belgiumban 2000 végén 5,6 millió mobiltelefon volt üzemben. A népesség arányában mért telítettség egy év alatt 31 százalékról 55 százalékra nőtt.
Az állami Belgacom távközlési vállalathoz tartozó Proximusnak 3,27 millió, a francia távközlési vállalathoz tartozó Mobistarnak 1,8 millió, a legkisebb Orange-nak közel 600 ezer ügyfele van Belgiumban. A vállalatok arra számítanak, hogy az év végére a telítettség meghaladja a 70 százalékot.

A beszélgetéseken kívül a legnépszerűbb szolgáltatás a rövid szöveges üzenetek (SMS) küldése volt, amely tavaly év végén már nem ismert határokat. A Proximus ügyfelei egy éve még csak 10 millió SMS-t küldtek, a múlt hónapban már 90 milliót. A Mobistar 1999 decemberben 1 millió SMS-t továbbított, 2000 decemberben már a napi forgalma volt ekkora, újév napján pedig elérte a 3 milliót. E viharos növekedés hatására a Proximus üzleti bevétele egy év alatt 30 százalékot emelkedett és tavaly 63 milliárd frank volt (mintegy 400 milliárd forint). A Mobistarnál valamivel még gyorsabb volt a növekedés.

A másik új szolgáltatás, az internetes kapcsolatot lehetővé tevő WAP viszont egyelőre elmaradt a vérmes reményektől, mert a továbbítás technikai lehetőségei szűkösek. Mindhárom nagy szolgáltató új technikákkal készül kirukkolni idén, hogy könnyen hozzáférhetővé tegye mobilról az elektronikus üzenetek elérését, sőt az internethez való minél gyorsabb és teljesebb hozzáférést.