Így előzd meg a hátfájást, ha programozó vagy!

Czipperer Dia, 2020. december 28. 19:28

A hátfájás mindenkit elérhet kortól és nemtől függetlenül, tehát rengeteg oka lehet, amiből kiindul ez a kényelmetlen érzés. Persze a korral is járhat, de nem meglepő, ha fiatalként, erőnk teljében is fájlaljuk a hátunk, derekunk. Borzalmasan kellemetlen érzés, megkeserítheti a napunk és úgy érezhetjük, csak egy kiadós masszázs segíthet rajta. Pedig a megelőzésnek is fontos szerepe van ebben, illetve egy kis testmozgás csodákra képes.

A leggyakoribb formája a hátfájásnak izomeredetű és több dolog is kiválthatja. Ha idősödünk vagy fizikai munkát végzünk, esetleg úgy, hogy nem vagyunk hozzászokva, akkor előfordulhat, hogy megerőltetjük a derekunkat, meghúzódik pár izom és kész a baj. Elég annyi is, hogy rosszul mozduljunk, ezért fontos figyelni magunkra. Talán említenem sem kell a leggyakoribb okát a hátfájásnak. Sokan dolgozunk számítógépek előtt, vagy csak rendszeresen használjuk napi szinten és a sok üléssel töltött óra, a rossz pozíció mind hozzájárul ahhoz, hogy a nap végén fájdalommal feküdjünk le aludni. Bizonyára sokan jól ismerjük már ezt a fájdalmat, a merev gerinc melletti izmokat, az érintése való érzékenységet és a mozgás fájdalmát. Lehet, hogy ilyenkor a legkevésbé sem szeretnénk mozogni, mégis az az egészséges, ha megmozgatjuk ezeket az izmokat, hogy még időben megelőzzük az ezzel járó egészségügyi gondokat. A rossz tartás és a görcsök háti izmok ugyanis gerincferdüléshez, porckorongsérvhez és akár lúdtalphoz is vezethetnek.

 

Így tornázz, ha programozol!

 

Rossz világ jár így a programozóknak, hiszen az ő munkájuk olyan, amit nehezen tudnak máshogy végezni csak ülve a gép előtt. Ráadásul mindannyian hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkánkba, még egy utolsó dolgot elintézni és megoldani mielőtt szünetet tartunk, vagy abbahagyjuk, főleg, ha otthonról dolgozunk. Olyankor nehéz elválasztani a munkát az otthoni szabadságtól.

 

Azonban itt az ideje felállni a székünkből és végrehajtani néhány gyakorlatot a saját érdekünkben. A legtöbb elég egyszerű és minden segédeszköz nélkül megoldható. Az első, ami amennyire egyszerű, annyira hasznos, ismerős lehet iskolából. Négykézlábra helyezkedve a tenyerünk a vállunk alatt helyezkedjen el, a térdünk pedig a törzsünk magasságában. A hátat pár másodperc erejéig domborítjuk, aztán homorítjuk. Ezt a gyakorlatot nagyjából nyolcszor érdemes elvégezni, ezzel kényelmesen átmozgatva a gerincünket. Hanyatt fekve, vállainkat szorosan a padlóhoz nyomva, felhúzott térdeinket fordítsuk el jobbra, majd balra, a térdünket érintsük a padlóhoz. Kifacsart póznak tűnhet, de pont ez a lényege. A combjainkat úgy nyújthatjuk hatékonyan, ha álló helyzetben a sarkunkat a farizomhoz nyomjuk és a kezünkkel rásegítünk erre, hogy jobban húzódjon a combban az izom. A visszafeszített lábfej, nyújtott lábszár is hasznos, ahogy a térdünk felsőtestünkre húzása.


Bemutatkozik a kettlebell!

 

Azonban, ha igazán jól meg szeretnénk mozgatni a testünket, jó ötlet lehet egy kettlebell vásárlás, ami kicsit máshogy működik, mint egy hagyományos súlyzó, de legalább olyan jó. A különböző gyakorlatok, amiket el lehet vele végezni, nem csak erősítik az izmainkat, de át is mozgatják a testünk. Ideális otthoni edzésre, ha nem vagyunk a konditermek hívei és mégis többet teszünk meg magunkért és az egészségünkért, mint a szükséges minimum. Egyszerű a használata és az internet segítségével több nekünk megfelelő gyakorlatot találhatunk.