A hordozható eszközök újraértelmezése

forrás: Prím Online, 2021. január 12. 19:27

A TCL Technology optoelektronikai leányvállalata, a TCL CSOT, két forradalmi terméket mutatott be a CES 2021-en: a 17"-os Printed OLED Scrolling képernyőt és a 6,7"-os AMOLED Rollable képernyőt. 

A 17"-os Printed OLED Scrolling képernyő mindössze 0,18 mm vastagságú, és egyedi példa a nagyméretű, hajlítható képernyőtechnológiák között. Könnyen hordozható, és szinte bármely eszközbe jól beilleszthető.

 

A TCL CSOT ink-jet technológiájával készül, ami 100 százalékban képes lefedni a színskálát, így a kép minősége kimagaslóan élénk. A technológia széles körben használható, így hajlított képernyős TV készülékekben, ívelt vagy összecsukható képernyőképben, és áttetsző, kereskedelmi célú megjelenítőkben is alkalmazható. 

 

A vállalat OLED RGB önmegvilágításos termékeit precíziós ink-jet nyomtatási technológiával állítják elő, így nem igényelnek finomfém maszkolást. Ennek köszönhetően a hagyományos képernyő technológiáknál 20 százalékkal alacsonyabb a költségük, és könnyebben alkalmazhatók nagyméretű képernyőként, illetve tömeggyártásban. 

 

 

(Printed OLED Scrolling képernyő)

 

A hordozható, 6,7"-os AMOLED Rollable képernyő újraértelmezi az okostelefonok formavilágát. Mindössze egy érintéssel 6,7"-osról 7,8"-osra bővíthető, tabletté változtatva az okostelefont. A működtetését egyszerű felhasználói felület segíti. Az okostelefon így kevesebb, mint 10 mm vastag lehet, vagyis jelentősen keskenyebb, mint más összehajtható kijelzős telefonkészülékek.

 

Ezzel a kialakítással maga a hajlítás, illetve a csúsztatás szöge akár R3mm is lehet, amit egy speciális csúsztatási mechanikával egészítenek ki. Mindössze egy gomb elhúzásával a feltekert, és így elrejtett képernyő kinyílik, lehetővé téve, hogy maga a készülék teste is kinyíljon, akár 100 ezer alkalommal. A szoftveres felület adaptálható egykezes használatra és multitaskingra is. 

 

 

(AMOLED Rollable képernyő)

 

A Display Supply Chain Consultants (DSCC) jelentése*  szerint a képernyők piacában óriási a potenciál. A DSCC várakozásai szerint az OLED technológiájú képernyők piaca a 2019-es 951 millió dollárról 2024-re eléri a 2,69 milliárd dollárt, 23 százalékos (CAGR) átlagos növekedés mellett. Egy másik, összecsukható és feltekerhető képernyő technológiák piacáról szóló riportjában pedig a DSCC 2020 és 2025 között 80 százalékos (CAGR) átlagos növekedést vár az okostelefonokból származó bevételek terén, amellyel a piac már elérheti a 105 milliárd dollárt.

 

A TCL CSOT 11 évnyi fejlesztői múlttal a félvezető képernyők piacának egyik kulcsfontosságú szereplőjévé vált. A vállalat a mini-LED, a micro-LED és az OLED/QLED képernyőtechnológiákra fókuszál. Termékeinek köre kis-, közepes- és nagyméretű panelekből, érintőmodulokból, interaktív fehér táblákból, videófalakból, autók műszerfali képernyőiből és gaming monitorokból áll. 

 

A TCL CSOT elkötelezetten kutatja a képernyőtechnológiák új felhasználási lehetőségeit, és a félvezető képernyők iparági ökoszisztémájának kialakítására törekszik. A vállalat a panel mikrorendszerekre fókuszálva, új anyagokkal és komponensekkel kísérletezve, tovább kívánja erősíteni a kapcsolatait a partnereivel.

 

____________________

* https://www.displaysupplychain.com/press-release/dscc-forecasts-foldable-and-rollable-smartphone-revenues-to-exceed-100b-in-2025