Kinek éri meg 2021-től a kata?

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 15:03

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója 2013-ban került bevezetésre. Egy bevételalapú adózási mód, mely havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adó megfizetésével jár. Évi 12 millió forintos bevételig a havi tételes adót kell megfizetni, felette pedig további 40 százalékos plusz adót is.

 

A cél a katás beszámlázások megszüntetése

 

Annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg burkolt munkaviszony, már a kezdetekben is voltak lépések. Egyrészt az egy adóalanytól 1 millió Ft felett szerzett bevételt jelölni kellett az éves bevallásban. Másrészt a kata törvényben felsorolt 7 pontból kettőnek meg kellett valósulnia, hogy a burkolt munkaviszony ne lehessen feltételezhető a katás vállalkozó és a megbízó között.

 

Mivel számos visszaélés volt a kata nyújtotta lehetőségekkel, probléma jelentkezett a költségvetésben, továbbá versenyhátrányt szenvedtek azok a vállalkozók, akik becsületesen adóztak. A visszaélések megszüntetése érdekében 2021-ben szigorítottak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályain.

 

Melyek az új szabályok?

 

A 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának plusz 40 százalékos adót kell fizetnie, amennyiben belföldi adóalany. Amennyiben külföldi adóalany a számla befogadója, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a kisadózónak kell megfizetnie az előbb említett plusz adót.

 

Ráadásul a 40 százalékos plusz adót nemcsak befizetni kell, hanem be is kell vallani az adott hónapban. Mindez jelentős plusz adminisztrációt jelent a kisadózók számára. Az említett szigorítások a fő- és a mellékállású katásokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szigorítások ellenére katásként tevékenykedsz tovább, és szükséged van egy megbízható online számlázóra, kattints a Billingo oldalára!

 

Lehetőségek a kata helyett

 

Kinek éri meg továbbra is a kata? Azok számára, akik magánszemélyeknek számláznak és nem számláznak kapcsolt vállalkozás felé. Továbbá azoknak, akik nem számláznak egy adóalany felé az adott évben 3 millió forintnál többet. A szigorítások következtében kevesebben fognak a katásokkal szerződést kötni, és sok kisadózó új adózási módot választ.

 

Mi a teendő akkor, ha már nem éri meg tovább a kata? Ebben az esetben a kisadózó a jövőben lehet tételes vagy átalányadós költségelszámolású egyéni vállalkozó. Cégalapítás esetén választható a kiva vagy a társasági adó. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes szakértő segítségét igénybe venni.