Mérjünk rendszeresen véroxigént!

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:21

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

Mennyi az egészséges?

 

A véroxigén szintjén nagyon sok minden múlik. Ha túl kevés az oxigén a vérben, akkor az lassan és akadozva folyik, ami betegségekhez vezethet, ha huzamosabb ideig fennáll. Az oxigénben dús vér gyorsan és megállíthatatlanul folyik végig a szervezetünkön. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi is az ideális érték. Átlagosan a véroxigénszint 96 és 99% körül alakul, ezek még beleférnek az egészséges tartományba. Amennyiben ez alá csökken, az mielőbbi orvosi kivizsgálást kell, hogy maga után vonjon, míg 88% körüli értékkel azonnali segítség szükséges, várhatóan oxigéntámogatás formájában.

 

Ha egy állandósult 90% körüli érték van, azt azért kell rendszeresen ellenőrizni, mert okozhat a későbbiekben szervi károsodást. 

 

A mérésre a legegyszerűbb mód, ha vásárolunk egy pulzoximétert, ami nem is vészesen drága, hiszen 10-20 ezer forint között már igazán jól használhatót kapunk. Ha pedig inkább összevonnánk a kellemest a hasznossal, akkor a legjobb, ha olyan okosórát választunk, amiben van véroxigénmérő funkció is. Kifejezetten hasznos, hiszen bárhol, bármikor készen vár a kapott érték. 

 

Kinek érdemes mérni?

 

Amennyiben egészséges felnőtt emberről van szó, akkor elegendő 1-2 hetente ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Gyerekek esetében sem kell naponta méricskélni, de persze akad olyan eset is, ami megkívánja a naponta többszöri véroxigénmérést. Ilyen például a súlyosabb felső légúti megbetegedés, a krupp, minden légzőszervi betegség és persze a szívbetegségek is. 

 

A különböző okosórák nem csak a véroxigén mérésére képesek, de a vérnyomást is tökéletesen mérik. Igaz, ehhez nyugalmi helyzet kell, nem csak úgy kutyafuttában, mert akkor egyáltalán nem lesz pontos a végeredmény. Persze azt minden esetben hozzá kell tenni, hogy ezek nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi eszközöket. Tehát ha pontos és egészségügyi szempontból elismert értéket szeretnénk kapni, akkor mindenképp vegyük igénybe a háziorvos által nyújtott szolgáltatásokat. 

 

Ha már az okosóráknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a külcsín mellett sem. Fontos, hogy minden ruhánkhoz menjen, hiszen ha minden nap visleni fogjuk, akkor igyekezzünk valami letisztult színt választani. A legjobb, ha olyanra törekszünk, aminek cserélhető a szíja, mert akkor kedvünkre variálhatjuk az okosórát. Léteznek férfi és női kialakítások egyaránt. A legjobb, ha körülnézünk a Bonus Shop kínálatában, hogy megtaláljuk a tökéletes okosórát.