Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:32

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

De ez nemcsak magyar sajátság: Norvégiában tavaly több elektromos autót adtak el, mint benzinest! És a leghíresebb - hírhedtebb elektromos autógyártó cég, a 2003-as alapítású Tesla idénre, 2021-ben az árát megnyolcszorozva a világ legértékesebb autógyártó cége lett, ügyvezető igazgatója, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb embere.

 

Az elektromos autó töltése kezdőknek

 

Az elektromos autók mellé járó eredeti, gyári töltővel (EVSE) egy 10-16 amperes falra szerelt konnektorról is feltölthetők. Amikor csak a munkába járással vagy más, napi teendők után töltjük vissza az elhasznált áramot, ez lehet a legjobb megoldás, mert ha gyakran használjuk a gyorstöltőket, ez az akkumulátor élletartamának gyorsabb csökkenésével jár.

 

Nincs szükség tehát minden alkalommal egy töltőoszlopra, hanem otthon is van lehetőség töltőrendszert kialakítani fali vagy akár oszlop töltőegységről is.

Van különbség a magáncélú és a közhasználatú töltők között?

 

A lassú (hagyományos) töltő, amelyet elsősorban otthoni, magáncélra használunk, a régebbi elektromos autókat 16 amperrel, a legújabb, drágább modelleket akár 40 amperrel is tudják tölteni. Ez azt jelenti, hogy általában 8 óra és fél nap közötti időtartamra van szükség, amíg az akkumulátor eléri a 80%-os vagy teljes töltöttségi szintet.

 

A másik töltési megoldás a gyors- vagy villámtöltő, amelynek működési elve megegyezik az előbbivel, azonban ezek nagyobb teljesítményűek, kényelmesebbek és gyorsabbak. Mielőtt ilyet telepítenénk otthon, mindenképpen nézzünk utána, hogy az autónk mit bír el ebből a szuper technológiából. Ha a “leggyengébb láncszem” az autónk invertere, lehet, hogy a 2 vagy 3 fázisos gyorstöltő energiáját csak 1 fázison tudja befogadni az autónk.

 

Megújuló rendszerek, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és hasonló rendszerek esetében érdemes lehet a Wagner Solar Hungáriától ajánlatot kérni, amely már 2021-ben 19 éve van a piacon, és szívügye a környezetvédelem és az energiatakarékosság és -tudatosság.

 

Elektromos autó és napelemes rendszerek!?

 

Eljött a jövő: elektromos autónkat akár okos napelemes rendszerünkről is tölthetjük. És ehhez még otthon sem kell lennünk! Az okos napelemes rendszerhez tartozó egyik legjobb invertertípus a SolarEdge készüléke.

 

A napelemes rendszereknek rengeteg előnyük van (nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek), az egyik kevéssé ismert tulajdonságuk az, hogy a hozzájuk tartozó inverterrel akár gyorsabban lehet feltölteni elektromos autónkat is, hiszen a napelemes rendszerhez tartozó inverter autótöltőként is funkcionálhat, ennek a technológiának a kifejlesztésében a SolarEdge volt az világelső.