Alkalmazkodás, üzleti folytonosság és kobotok: összeszerelés

forrás: Prím Online, 2021. január 28. 15:03

A blogbejegyzések sorozatában ez a negyedik rész, amely azt kutatja, hogy a kobotok mennyire sokféle módon támogatják az alkalmazkodást és az üzletmenet folytonosságát bizonytalan időkben. Minden bejegyzés egy-egy népszerű UR-kobotra épülő alkalmazást helyez a középpontba és bemutatja, hogy a kobotok milyen rugalmas, jövőbiztos automatizálási telepítéseket tesznek lehetővé különböző méretű vállalatok számára. 

Tartósan kiváló eredmények fenntartása az ismétlődő csavarozási és behelyezési feladatok során összetett kihívást jelent az emberi munkaerő számára. Ezek a feladatok gyakran különböző helyzetekben, irányban és magasságban történnek, a különböző csavarok behajtása pedig különböző nyomatékot igényel. Mindemellett ezek a munkafolyamatok gyakran ismétlődnek és megterhelőek, különösen, ha a munkavállalóknak a gyártási folyamat során nagy és nehéz szerszámokat kell kezelniük a csavarok behajtására.

 

Az együttműködő robotok - vagy „kobotok” - használata számos előnyt biztosít a csavarozási feladatok automatizálásában. A kobotok az emberi munkaerőnél gyorsabban és pontosabban képesek áthelyezni eszközeiket, ami egyaránt jelenti a termelés és a minőség növekedését. A kobotok előnye az erőérzékelés is, ami lehetővé teszi, hogy „megérezzék”, mikor kell befejezni a behajtást, kiküszöbölve a nyomaték túlzott alkalmazásának problémáját, amely túl gyakran fordul elő, manuális csavarbehajtás esetén. Ezenkívül a hétköznapi összeszerelési munkák automatizálása az együttműködésen alapuló automatizálás révén jobb környezetet biztosít a meglévő munkavállalók számára, akik felszabadulnak az ismétlődő, megterheléssel járó, esetenként sérüléshez vezető munkák alól és ezáltal több hozzáadott értéket képviselő feladatok elvégzésére lesznek képesek.

 

A UR kobotok sokoldalúsága minden esetben értékes tulajdonság, mert lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a különböző körülményekhez. A jelenlegihez hasonló globális bizonytalanság idején kivételes megnyugvást jelent az a tudat, hogy automatizálással kapcsolatos befektetéseket széles körben lehet alkalmazni és átcsoportosítani.

 

Az öregedő munkaerő, valamint az ütemidő és a segédmunkások miatt felmerülő többletköltségek csökkentésének szükségessége arra késztette az autóóriás Nissant, hogy lenyűgöző yokohamai üzemének két gyártósorán UR10-es kobotokat telepítsen. Az összeszerelési feladatok elősegítésére a kobotokat először a hengerfejben lévő vezérműtengelyeket tartó pántok csavarjainak meglazítására alkalmazták. „Kobotjaink sokoldalúságát kihasználva a UR10-ek ezután a motorblokk-szívócsatornák behelyezésének folyamatában kerültek alkalmazásra, ahol emberi munkaerővel szoros együttműködésben dolgoztak. Azáltal, hogy az UR robotot bárhová el tudjuk vinni, ahol az ütemidő-túllépés tapasztalható, olyan gyártóberendezések létrehozásán gondolkodunk, amelyek rugalmasan reagálhatnak a helyzetre” - mondta Hai Onishi, a Nissan gépészeti részlegének csoportvezetője.

 

A Nissan számos összeszerelési feladathoz alkalmaz UR10 kobotokat, beleértve olyan feladatokat is, amelyek emberi munkaerővel való szoros együttműködést kívánnak meg.

 

Eközben a PT JVC Kenwood Electronics Indonesia (JEIN), ami havi 400.000 darabot elérő gyártási mennyiséggel, vezető gyártó az autós audiovizuális és navigációs termékek piacán, hét UR3 kobotot telepített a termelékenység és a termékminőség növelése érdekében, miközben csökkentette az üzemeltetési költségeket és javította a munkavállalók biztonságát. Együttműködő automatizálási megoldásaink rugalmas alkalmazhatóságát jól bizonyítja, hogy a JEIN, igényeinek megfelelően úgy szabta testre kobotjait, hogy azok három alapvető feladatot végezzenek a létesítményben - csavarozást, forrasztást, valamint felszedési és beillesztési (pick and place) műveleteket. Miután a JEIN-nél sikeres volt a UR robotok alkalmazása, a JVC Kenwood Group most arra törekszik, hogy japán, kínai, malajziai és thaiföldi gyáraiban is alkalmazza őket.

 

A kobotok biztonsági jellemzőik miatt kerültek bevezetésre a JEIN-nél. A képen egy UR3 látható emberi munkaerő közvetlen közelében, őrzés vagy kerítés nélkül.

 

Az UR+ rendszer számos UR+ alkalmazási készletet és alkatrészt tartalmaz, amelyek úgy kerültek kialakításra, hogy megfeleljenek az összes szerelési alkalmazás követelményének, a csavarozástól a behelyezésig. Azon gyártók részére, akik a nyílt pozíciók betöltésével vagy a manapság kihívást jelentő, COVID-19 okozta hiányzásokkal küzdenek a munkaerőpiacon, a UR+ olyan automatizálási megoldásokat kínál az összeszerelési műveletek elvégzésére, amelyek kitölthetik ezeket a hiányosságokat a munkaerőgazdálkodásban.  Mivel pedig a társadalmi távolságtartás követelményei komoly zavarokat okoznak a gyártósoron, a gyártók olyan automatizálási megoldást keresnek, amelyet könnyen és biztonságosan lehet telepíteni az emberek közvetlen közelében anélkül, hogy biztonsági kerítésre lenne szükség.

 

A SPATZ például egy automatikus szerszámcserével és a rögzítőadagolással ellátott automatikus csavarhúzó rendszer. Ez a rendszer nem kevesebb, mint hét UR+ alkatrészt foglal magában, amely automatikus szerszámcserét és rögzítőadagolást biztosít egy felszedő és behelyező (pick-and-place) rendszeren keresztül.

 

A rendszer könnyen programozható a URCap szoftver segítségével, amely teljes integrációt biztosít a Universal Robots könnyen használható távvezérlőjével. Moduláris felépítésének köszönhetően, amely lehetővé teszi a különböző típusú csavarozó szerszámok és fogókarok használatát, a SPATZ képes kezelni a különböző geometriájú rögzítőket és a csavarhúzó alkalmazások széles skáláját. Mivel a rendszerbe csak néhány megfelelő helyzetet kell betáplálni telepítés előtt, a mozgássorozatok programozása gyors és egyszerű. A belső tápegység alapfelszereltség, de korlátozott hely esetén külső tápegység is használható.

A sokoldalú SPATZ rendszer lehetővé teszi több munkalépés elvégzését egyetlen költséghatékony és felhasználóbarát kobot segítségével.

 

A UR+ rendszeren keresztül elérhető egy másik rendkívül ötletes, összeszereléshez kapcsolódó termék a Visumatic VCM-3X.2 kobot rögzítő rendszere, egy komplett adagoló és behajtó csomag, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy fejlett összeszerelési képességeket juttasson el az együttműködő munkaterületekre. A telepítés egyszerű a mellékelt URCap beépülő modulnak köszönhetően, amely teljes integrációt biztosít az intuitív távvezérlő egység segítségével. A VCM-3X.2 hasznos terhelése 2,25 kg (4,96 font) és minden olyan hardverrel, szoftverrel és érzékelővel el van látva, amelyek szükségesek a rögzítést, beleértve az egyszerű telepítéshez szükséges közvetlen előlapos rögzítést, egy USB-meghajtón lévő URCap beépülő modult és a rögzítőelem helyére kerülését visszaigazoló érzékelőt. 

 

A VCM-3X.2 egy csatlakoztatott csavaradagoló rendszerrel rendelkezik, amely minden csavart igény szerint szállít és küld a meghajtóorsóba megismételhető rögzítési művelet céljából.

 

A gyártó vállalatoknak kétségtelenül példátlan mértékű bizonytalansággal kell szembenézniük a COVID-19 terjedése miatt. A járvány, az azzal járó korlátozások és a társadalmi elhatárolódás követelményei, valamint a munkaerőhiány valódi kihívást jelent az üzletmenet folytonossága szempontjából. A Universal Robots kobotjai azt a rugalmasságot, biztonságot, könnyű kezelhetőséget és kis helyigényt biztosítják, ami elengedhetetlen a napjaink kiszámíthatatlan körülményeihez való alkalmazkodás és túlélés szempontjából.  Továbbá, a hagyományos automatizálástól eltérően, a Universal Robots kölcsönzési és lízingszolgáltatásainak köszönhetően a robotok telepítése nem vonz magával teljes anyagi csődöt, lehetővé téve az automatizálás gyors bevezetését és a költséghatékony telepítést.