Biztonságos Internet Nap 2021

forrás: Prím Online, 2021. február 5. 15:08

Idén február 9-én lesz a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap, melynek alkalmából a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), mint a Safer Internet Program magyarországi konzorciumvezetője, három internetes alkotópályázatot is kiírt általános és középiskolások számára. A megadott határidőre 438 pályamunka érkezett be, Budapestről 160, vidékről pedig 278. A pályázat eredményhirdetésére február 9-én, az idei Biztonságos Internet Nap online eseményén kerül sor. A nyertesek díja idén összesen közel 1 500 000 forint.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül közel 170 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.  Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekeket olyan pozitív tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni. A Safer Internet Day idén 18. alkalommal kerül megrendezésre szinte a világ minden országában.

 

Az internet és a minket körülvevő digitális eszközök mára nélkülözhetetlenekké váltak a tanulásban, munkavégzésben, kapcsolattartásban, szórakozásban. A digitáliseszköz-használat mind a felnőttek, mind a gyerekek körében jelentősen megnőtt. Éppen ezért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programja arra hívja fel a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét, hogy miközben használják az internetet, informálódnak, tanulnak, játszanak, barátkoznak és szórakoznak a segítségével, mindig tartsák szem előtt, hogy a világhálón veszélyek is leselkednek rájuk! Közösen tudunk védekezni ellenük! Az esemény mottója: „Együtt egy jobb internetért!” Nem mindenki profi internetfelhasználó, de mindenkinek tudni kell az internet előnyeiről és veszélyeiről.

 

Az idei SID magyarországi együttműködő partnerei a Microsoft Magyarország Kft., a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK).

 

 

A SID magyarországi online programja – 2021. február 9.:

 

Az idei SID kerekasztalánál Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója, Bor Olivér, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője, Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Központ tudományos főmunkatársa és Vezér-Kovács Dorottya r. főhadnagy, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója beszélget 2020 tapasztalatairól és a 2021-es év terveiről. Téma: Mit tehetünk együtt egy jobb internetért?

 

Az online esemény végén a SIP és a Microsoft Magyarország oktatói interaktív internetbiztonsági foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.  

 

Valamennyi programot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program Facebook-oldalain és honlapjain lehet nyomon követni: @SaferinternetMagyarorszag, @nemzetkozi.gyermekmento, www.saferinternet.hu, www.gyermekmento.hu 

 

További információ a nemzetközi programokról: www.saferinternetday.org