Jövő héten tartják az első magyar okosotthon-konferenciát

forrás: Prím Online, 2021. február 11. 16:28

A magyarok is egyre szélesebb körben érdeklődnek az okosotthon koncepciója iránt. Ma már a lehetőségek szinte végtelenek, de eligazodni köztük korántsem egyszerű. Most végre mindent megtudhatunk egy helyen, a Smarthome Expo nevű első magyar okosotthon-konferencián. A február 18 és 20 közt, 3 színpadon zajló online rendezvény több mint 50 előadással, podcast-felvételekkel és izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel is várja az érdeklődőket.

Nemrég még keveset tudtunk az okosotthonokról, ám néhány év alatt sokat változott a helyzet: 2021-ben már a magyar otthonokban is széles körben alkalmaznak digitális megoldásokat.

 

“A tavalyi év óta hatványozott az érdeklődés a smart home-technológia iránt. Sokkal több időt töltünk otthon, mint korábban, így természetesen felmerül az igény, hogy a négy fal közt is a lehető legkényelmesebben éljünk” - mondja Zsák Péter, a Smartopert Kft. ügyvezetője.

 

De nem csak ez változott a koronavírus kezdete óta: míg korábban sokan furának találhattak volna egy online konferenciát, idén már senki nem lepődik meg rajta, ha egy rendezvény a virtuális térbe költözött. Már csak ezért is épp most jött el az első hazai Smarthome Expo ideje.

 

A február 18 és 20 közt, 3 színpadon zajló rendezvény több mint 50 előadással, podcast-felvételekkel és izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel is várja az érdeklődőket. A gyártóktól a kivitelezőkön át egészen a hobbistákig mindenki képviselteti magát, akire érdemes odafigyelni a témában.

 

Most ráadásul van egy különleges aktualitása is az otthonfejlesztésnek: idén a megigényelhető állami támogatásoknak köszönhetően sokan vágnak bele az építkezésbe és a felújításba, amihez a konferencián rengeteg ötletet és inspirációt találhatnak.

 

 

A legtöbb felület nyomógombbá alakítható

De milyen programokra számíthatunk a konferencián? Többek közt bemutatásra kerül például egy magyar fejlesztés, a Material Button, amely segítségével a legtöbb otthoni hagyományos felület - annak bármilyen módosítása vagy megbontása nélkül - nyomógombbá, fényerőszabályzóvá vagy lépésérzékelővé alakítható.

 

“Ma már nem csak okosajtók vagy telefonnal irányítható lámpák léteznek, hanem komplex rendszereket lehet kezelni, amelyek, ha megfelelően működnek, óriási megelégedettséget adhatnak a felhasználónak. Kütyükből is óriási a kínálat, ezért szükséges a tudatosság a vásárlásban és a szakemberválasztásban is” - mondja Zsák Péter.

 

Az előadások során éppen ezért kiderül az is, mely okoseszközök mennyire tekinthetők biztonságosnak, és mi jelenthet garanciát a minőségre. A Chameleon Smart Home színpadon ráadásul virtuális okosotthon-túrákon is részt vehetünk majd.

 

Közben a Legrand Netatmo színpadán választ kapunk olyan alapvető kérdésekre is, mint hogy az okos ház miért is nem a “sznobéria, procc, a gazdagok felesleges luxusa?” A „Feleség Elfogadási Faktor halála” című előadás további sztereotípiákat is igyekszik lerombolni, így például azt, hogy a „ház urának” egyszemélyben kell döntenie az okosotthon-megoldásokról és a többi ott lakónak ebben csak „elfogadási joga” van. És ki is mondhatná ezt el mindent hitelesebben, mint egy okosotthon-rajongó feleség?

 

Megtudhatjuk azt is, hogyan optimalizálhatjuk a home office-t, hogy működik az ország első okoshotele, az Intelligens épületek színpadon pedig kiderül, hogy mi a sikeres okosotthon telepítők titka.

 

“Mielőtt belevágunk az otthonunk “okosításába”, fontos átlátnunk, pontosan mik az elvárásaink és a lehetőségeink. Éppen erre a tájékozottságra tehet szert az, aki részt vesz a Smarthome Expón” - mondja Zsák Péter.

 

Képek: smarthomeexpo.hu