A koronavírus hatása a környezetvédelemre

forrás: Prím Online, 2021. február 8. 17:00

A jelenlegi vírushelyzet nem csak az emberekre van befolyással, hanem a környezetvédelemre is. Amit az elmúlt pár évben sikerült elérni a környezetvédelem területén, jelenleg háttérbe szorul, és más problémák kerültek az előtérbe. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a körülöttünk lévő természetet ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket.

Éppen ezért nem csak magunkra és embertársainkra szükséges kiemelkedő figyelmet fordítanunk, hanem a környezetünk megóvásáért is meg kell tenni a szükséges lépéseket. 

 

A járványhelyzet és a műanyagtermelés

 

A járványhelyzet kialakulását követően a felhasznált műanyag mennyisége még nagyobb terhet rótt a környezetre. A párszor használatos maszkok, valamint gumikesztyűk hamar a szemetesben végzik - jobb esetben. Mindemellett a megnövekedett fertőtlenítőszer használat sincs előnyös hatással a bolygóra, hiszen rengeteg hulladék termelődik ezáltal is. Továbbá ma már csak elvitelre kérheted a kávédat, az éttermekben az ételeket - amelyek a vendéglátó egységek fennmaradása miatt kiváló ötlet, de hulladék szempontjából borzalmas. 

 

Ezeket az ételeket és italokat műanyag poharakba, valamint hungarocell tárolóban helyezik el, végül pedig műanyag zacskóval zárják a megrendelést. Az otthoni vízfogyasztás is kimerül legtöbb esetben a műanyag palackos vizek megvásárlásában. 

 

Azonban könnyen orvosolható ez a probléma, hiszen a Montivíz ballonjai mindamellett, hogy újrahasznosíthatók, segítségükkel elkerülheted a hatalmas mennyiségű műanyag áradatot.

 

Több figyelem, nagyobb környezettudatosság

 

Manapság minden a járványról szól, nem csak a hírekben, de a közösségi média felületein is olvashatjuk a görbék napi szintű alakulását. Azonban nem csak ezzel kellene törődni, hiszen amint leküzdjük a járványhelyzetet, egy sokkal nagyobb és hosszú távon gyilkosabb problémával találjuk magunkat szemben. A nem újrahasznosítható hulladék mennyisége csak nő, azonban ebben a helyzetben is tehetsz az ügy érdekében! Csupán néhány dologra kell odafigyelned ahhoz, hogy apró lépéseket tegyél a cél eléréséhez. 

 

Mindenekelőtt hordj mosható maszkot. Azzal, hogy kézműves terméket vásárolsz, nem csak támogatod a vállalkozót munkájában, valamint egyedi és személyre szabott maszkot viselhetsz, de csökkentheted a környezeti lábnyomodat is. Azonban mindig tartsd észben, hogy legalább 2-3 naponta mosd ki egészséged érdekében.

 

Most se feledkezz meg a hulladék szelektív gyűjtéséről és tanulj meg újrahasznosítani. 

 

Figyelj oda az általad termelt hulladék mennyiségére. Műanyag zacskó helyett használj textilszatyrokat vagy zsákokat. Ezeket végtelenszer újrahasználhatod, csupán időnkénti mosásra szorulnak.

 

A megfelelő higiénia lényeges, azonban ne használj egyszer használatos fertőtlenítőkendőt. Nevezz ki textilkendőt törlőkendőnek, és miután lefújtad a tárgyakat fertőtlenítővel, csak törölgesd át azokat.