Svéd adatközpont, amely hozzájárul a frekvenciamegtartó tartalékhoz

forrás: Prím Online, 2021. február 12. 16:23

Az Eaton és a svéd Bahnhof internetszolgáltató közösen hozták létre Svédország első olyan adatközpontját, amely hozzájárul a gyors frekvenciatartalék (FFR) piachoz, arra az esetre, ha nem állna rendelkezésre elegendő villamos energia a hálózaton. Az Eaton révén a Bahnhof segíthet kiegyensúlyozni a hálózati energiaellátást, s ezért a Svenska Kraftnät (amely Svédország villamosenergia-rendszerét üzemelteti), pénzvisszatérítést biztosít számára.

2020 júniusában a Bahnhof a stockholmi Thule szerverüzemében az Eaton EnergyAware technológiájával korszerűsítette a meglévő Eaton szünetmentes áramforrását (UPS). Az Eaton UPS rendszerének fő célja megvédeni az adatközpontot a hálózatból érkező különféle zavaroktól, ezáltal hozzájárulni a folyamatos áramellátás biztosításához és egyúttal megújuló energia hatékony felhasználásához.

 

A Bahnhof létesítményében üzemelő Eaton Power Xpert 9395P UPS az EnergyAware szolgáltatásnak köszönhetően gyors frekvenciatartalékot (FFR) biztosít a Svenska Kraftnät számára. Ezzel a megoldással a Bahnhof nemcsak a hálózati zavarok elleni védelemről gondoskodik, de fel tudja ajánlani az UPS akkumulátoraiban tárolt, fel nem használt energiát a Svenska Kraftnätnek, amely ezt az energiát az elektromos hálózat kiegyensúlyozására használja. A Svenska Kraftnät pénzvisszatérítést nyújt a Bahnhofnak az elektromos energiáért cserébe. Új mérési és kommunikációs eszközöket is telepítettek az adatközpontban, melyek lehetővé teszik a hálózati frekvencia rendszeres időközönkénti mérését. Ennek megfelelően a Thule adatközpont lett az első Svédországban, amely használja az FFR-t. 

 

 

„Az UPS biztosítja, hogy a szerverek és más kritikus fontosságú berendezések mindig elsőbbséget élvezzenek, és a Bahnhof kiválaszthatja azt az energiamennyiséget, amit a hálózat rendelkezésére kíván bocsátani. Ezzel egy teljesen új gondolkodásmód terjedhet el: az infrastruktúrába történő beruházás megvalósulhat egy UPS-rendszer megvásárlásával. Már a beruházás elején befektethet a jövőben kihasználandó maximális kapacitásba, mert a fel nem használt kapacitást értékesíteni tudja a hálózat felé, ez megkönnyíti a bővítést, hisz így nincs szükség később bonyolult kiegészítő beruházásokra és upgrade-ekre.” - mondja Mathias Jensén, az Eaton ügyfélmenedzsere. 

 

 

A 2019-ben indított EnergyAware projekt

Az EnergyAware célja, hogy a vállalatok járuljanak hozzá a frekvencia stabilizálásához.

 

Ezek a vállalatok pénzvisszatérítést kapnak a villamosenergia-szolgáltatótól. A visszatérítés összege attól függ, hogy mennyi energiával és mennyi ideig járul hozzá az adott vállalat a hálózati stabilitáshoz.

 

„A Bahnhof számára fontos, hogy azokon a berendezéseken keresztül, amelyekre különben is szükségünk van saját működésünk biztosításához, hozzá tudjunk járulni a villamosenergia-hálózathoz. Ha javítani tudjuk a hálózati villamosenergiaellátás minőségét és még bevételt is tudunk ebből szerezni, az természetesen üdvözlendő.” – mondja Mikael Wallén, a Bahnhof adatközpont-infrastruktúra vezetője.