Fuss, túrázz, evezz és bringázz a GeoGO több mint 600 virtuális útvonalán

forrás: Prím Online, 2021. március 2. 10:57

A jelenlegi járványhelyzetben sajnos tömegrendezvényeken nem tudunk találkozni, de a GeoGO oldal segítségével mégis egy nagy közös virtuális felületen teljesíthetünk útvonalakat túrázva, futva, kerékpározva és március közepétől már evezés sportággal is bővül a repertoár. 

December 1-vel a GeoGO-hoz kapcsolódott az Ötpróba közössége is, így az elmúlt hónapokban már több ezer lelkes szabadidő-sportoló csatlakozott a GeoGo alkalmazáshoz, ahol lehetőség van az ötpróba virtuális pontok gyűjtésére is. Újításként március első napján külön felületen érhető el a népszerű Maradj Fitten program: az otprobamaradjfitten.hu oldalon több mint száz ingyenes útvonal közül választhatnak az ötpróbázók. Ideális időtöltés és remek választás azoknak, akik a természetben, jó levegőn, aktívan szeretnék eltölteni a szabadidejüket, egyénileg vagy akár kis csoportokban is.

 

 

 

GeoGO oldal – virtuális és instant pontgyűjtés

A GeoGO túrák a teljesítménytúrákhoz hasonlíthatók, azaz a túrákat meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Lényeges különbség, hogy a túrák nem rendezvényként kerülnek meghirdetésre, így egyénileg és csoportosan, de mégis igazoltan bármikor teljesíthetők. A túrák teljesítését a GeoGO alkalmazással kell igazolni. A hazánk legszebb tájegységeit átszelő több mint 600 gyönyörű útvonal között megtalálhatóak rövidebb séták és komoly kihívást jelentő 100 km-es túrák is, de az útvonalak lehetőséget adnak a futás és kerékpár sportágak teljesítésekre is, március 15-től pedig készülünk a kajak-kenu útvonalakra.

 

 

A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., mint az Ötpróba sorozat koordinátora a koronavírus-járvány következtében kialakult nehéz helyzetben továbbra is arra törekszik, hogy a 25.000 főt számláló szabadidő-sportolóit megfelelően kiszolgálja, ezáltal folyamatosan lehetőséget biztosítson a sportolásra és a pontgyűjtésre. Ezt a célt szem előtt tartva december 1-től szorosan együttműködik a GeoGO szabadidősport-útvonalakat nyilvántartó oldallal, amelyen az Ötpróba-Maradj Fitten program keretein belül jelenleg három mozgásformában (túrázás, futás és kerékpározás) gyűjthetőek az Ötpróba-pontok. A regisztrált ötpróbázóknak díjmentesen több mint 120 útvonal közül van lehetőségük választani, és így legfeljebb havi 6 Ötpróba ponttal gyarapíthatják egységeik számát.

 

 

 

A Maradj Fitten program instant, bármikor, bárki által teljesíthető útvonalai mellett az Ötpróba csapata természetesen az összes szervezőtársa számára fenntartja a lehetőséget, hogy a járvány következtében meghozott szigorú intézkedések miatt elmaradt rendezvényüket feltöltsék a GeoGO oldalra, és virtuálisan bonyolítsák le – így az esemény sem marad el teljesen, illetve az ötpróbázóknak sem kell kényszerszünetet tartaniuk.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy innentől virtuálisan csak azok tudnak pontot gyűjteni, akik a már meglévő Ötpróba-regisztrációjuk mellett a GeoGO oldalon is rendelkeznek profillal, amelyben egyedi Ötpróba-azonosítószámukat is megadták. A lényeg, hogy az adott útvonal vagy esemény teljesítésének megkezdése előtt már legyen kitöltve a résztvevő GeoGO profiljában az Ötpróba-azonosítószámra vonatkozó rész.

 

Külön sikerként könyvelhető el, hogy:

 

 

 

Hogyan működik a GeoGO?

A program használatához nem kell más, csak egy okostelefon. A GeoGO oldalon egy gyors regisztráció után, valamint az Ötpróba azonosító megadásával már ki is lehet választani a leginkább tetsző útvonalat. Indulás előtt mindenképp szükséges ellenőrizni a helymeghatározás állapotát, mert ennek aktiválása nélkül nem indítható el a teljesítés. Ha ez rendben van, a program már mutatja is az aktuális helyzetünket és jelzi, hogy kezdődhet a teljesítés.

 

Az útvonalak között mindenki megtalálja az edzettségi állapotának megfelelőt a könnyen teljesíthető szinttől egészen az extrém kihívásokig, Magyarország szinte mindegyik régiójában.

 

Népszerűsítő kampányok

 

 

 

Ők már kipróbálták

Az Ötpróba Nagykövetei az elmúlt időszakban szorgalmasan járták a GeoGO-útvonalakat – és szívesen meg is osztották a tapasztalataikat.

 

- Bevallom, számomra elsőre egy kicsit meglepő volt, hogy digitális formában rögzítetten teljesítek egy távot, de ezek az érzéseim pillanatok alatt elszálltak, amikor a Gellért-hegyi útvonalon jártam – kezdte élménybeszámolóját Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, az Ötpróba egyik nagykövete, majd egy kis kedvcsinálóval folytatta. - Két kedvenc saját útvonalam van, amelyek közül az Orosháza-Gyopárosfürdő útvonal egy olyan szegletébe visz el az országon belül, amelyet talán kevesebben ismernek és tényleg élmény megélni ezeket a felfedezéseket. A másik, ennek talán épp az ellenkezője. A Bükkös-patak menti útvonal, ami Szentendre belvárosából indul és pillanatokon belül kint találjuk magunkat a festői környezetben egy olyan útvonalon, ahol folyamatosan keresztezi az utunkat a lábunknál csordogáló patak.

 

Dr. Kiss Gergely Nagykövet-társához hasonlóan szintén kipróbálta már a GeoGO-t: - Örülök neki és fontosnak tartom, hogy most már több mint 600 útvonal érhető el országszerte, amelyek közül néhányat már én is kipipáltam – újságolta a kiváló vízipólós, majd néhány személyes élményét is megosztotta. - A margitszigeti futókör természetesen egy örökzöld klasszikus, amelyet már többször teljesítettem én is. Nekem erős érzelmi kötődésem is van ehhez a helyszínhez, hiszen a világ egyik vízilabdázó központja a “Sziget”, ahol sok ezer órát edzettem és sok meccset játszottam. A pályák közül az egyik kincs egyértelműen a Gellért-hegyet körbejáró pálya a lélegzetelállító panorámájával.

 

Cseh László olimpiai ezüstérmes úszót leginkább a medencéből ismerhetjük, azt azonban kevesen tudják a kiváló sportolóról, hogy szabadidejében szívesen túrázik: - Kitűnő kezdeményezés a GeoGO, mert ha kirándulni támad kedvünk, akkor a kijelölt pályákból kedvünkre válogathatunk és nem kell a neten keresni, hogy jó helyeket találjunk. Így könnyedén „be is lőhetjük”, hogy nagyjából mekkora túrát vagyunk képeseket teljesíteni. A Gellért-hegyi túrát szeretném én is kipróbálni, most már egyre jobb az idő, úgyhogy mindenképp keresek alkalmat a teljesítésére – vázolta terveit az Ötpróba oszlopos tagja.

 

Új arc az Ötpróba Nagykövetei között Tamás Rita író-blogger, aki rendszeresen sportol szabadidejében, de pontosan tudja, hogy kellő motiváció nélkül nehéz kilépni a komfortzónából: - Sokan vannak olyanok, akiknek kell egy konkrét cél ahhoz, hogy sportoljanak. Számukra kifejezetten hasznos a GeoGO, mert verseny híján is van kihívás, akár a teljesített távot nézzük, akár az időt, hiszen van lehetőség arra, hogy egymás eredményeit a résztvevők összehasonlítsák – világított rá a sportos írónő az oldal ezen funkciójára, majd a saját tapasztalatait is megosztotta. – Én nem vagyok teljesítménymániás, nekem azért nagyon jó a GeoGO, mert nem kell gondolkozni, hogy milyen útvonalon menjek, nem kell tervezgetni, hanem csak kinézek egy túrát vagy futóútvonalat és már csinálom is.

 

A Ne pánikolj, sportolj! című könyv szerzője gyermekkorában élsportoló volt, később, felnőttként pedig egy hosszabb kihagyás után kezdett el újra sportolni, és még a járványhelyzet vagy a nagy hideg sem tántorítja el a heti 14-15 órás penzumától. Rita a GeoGO-t azért is tartja kifejezetten hasznosnak, mert „hajlamos vagyok picit autisztikus módon ragaszkodni a szokásaimhoz, futóútvonalaimhoz. A GeoGO által rengeteg új helyszínt ismertem meg, és mivel a technikában elég ügyetlen vagyok, könnyebbség, hogy nem nekem kell útvonalak után kutatnom. Ezt pedig megfejeli az, hogy maga a regisztráció és a pályák indítása, dokumentálása is nagyon könnyű. Tényleg még egy olyan technikai analfabéta, mint amilyen én is vagyok, könnyedén elboldogul vele” – zárta mondandóját az Ötpróba újdonsült Nagykövete.

 

Tamás Ritához hasonlóan nemrég került az Ötpróba csapatába Gajdos Tamás, aki szintén rendszeresen feltűnik valamelyik GeoGO-pályán: - Szenzációs ötletnek és évek óta remekül működő gyakorlatnak tartom magát az Ötpróbát, amelyben nagyon jó motivációt jelent szerintem a mindennapi szabadidősport tevékenységünkhöz, a pontok gyűjtésével elérhető sok hasznos sportcucc, na és leginkább az olimpiára való kiutazás lehetősége – osztotta meg eddigi benyomásait a sorozatról a népszerű műsorvezető, majd áttért a virtuális terepre. – Nagyban megkönnyíti ezekben a viharvert, járvány sújtotta hónapokban a pontgyűjtést a GeoGO alkalmazás használata, amely nem csak remek ötleteket, útvonalterveket ad, de végig is vezet a tervezett úton, anélkül, hogy rendkívüli erőfeszítéseket kellene tennünk, illetve hogy nagy tömegekkel találkozva potenciális vírus-közvetítőkké válnánk – zárta sorait a televíziós személyiség, akinek a kedvenc pályája a fővárosi Szilas-patak - Rákos-patak 24 kilométeres bringás útvonal.