Három hónapig ingyenesen foglalkoztathatók IT-s diákok

forrás: Prím Online, 2021. március 25. 16:30

2021 év elején újabb lehetőség nyílt IT munkaerő-utánpótlásra, amelynek keretében azon mikro-, kis- és középvállalatok, akik főtevékenysége az IKT iparágba tartozik, személyenként 240 óra erejéig (azaz kb. 3 hónapig) ingyenesen foglalkoztathatnak informatikus juniorokat. Az elmúlt két hónapban 118 hazai cég élt a lehetőséggel – ezzel a kvóta több mint felét kiaknázták.

A „Programozd a jövőd!” projekt* keretében megvalósuló gyakornoki programnak köszönhetően egyedi lehetőség adódott az IKT szektor mikro-, kis- és középvállalatainak: amennyiben IT munkálatokra diákmunkaerőt foglalkoztatnának, azt 2021-ben 240 óra erejéig ingyenesen megtehetik a Schönherz Iskolaszövetkezeten keresztül. Azaz a próbaidő vagy betanítási időszak bérköltsége teljes mértékben megspórolhatóvá vált számukra, illetve a szolgáltatásért egy egyszeri, 80.000 forintos díjat kell megfizetni az első ledolgozott hónap után, amennyiben az adott diákmunkaerő bevált a cégnél. A juniorok természetesen ebben a három hónapos időszakban is kapnak bért, amelyet a szövetkezet a pályázati keretből fedez.

 

 

„Több éve uralkodik a tendencia, hogy a cégek az informatikusokat már egyetemi éveik alatt bevonzzák, így szinte alig van hallgató, akinek ne lenne konkrét állásajánlata, mire a diplomáját megszerzi. A KKV-k ilyen téren még inkább küzdenek az informatikushiánnyal, és esetükben a betanítási időszak bérköltsége hatványozott kiadást jelent” – mondta Baross Levente, a pályázat gyakorlatát lemenedzselő Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke. „Ez a program így a kisebb IKT cégeket segíti, lehetőséget adva az utánpótlás-nevelésre, hiszen a három hónap letelte után is kedvező foglakoztatási forma áll rendelkezésükre.”

 

Az elmúlt két hónapban 118 hazai vállalkozás 168 fejlesztő, tesztelő, elemző, üzemeltető, gazdaság- és mérnökinformatikus egyetemi hallgató 40 540 munkaórájára tartott igényt, azaz a pályázati erőforrás (amely 70 000 óráig terjed) közel 60%-át kiaknázták már a cégek. További vállalatok 2021. április 9-ig jelezhetik még csatlakozási szándékukat a programba. Információ: https://schonherz.hu/palyazat.

 

_______________ 

* A gyakornoki program a GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” – Programozd a jövőd! projekt keretében valósul meg.