Lezárult a Budapest 95,3 MHz-re kiírt rádiós pályázat

forrás: Prím Online, 2021. április 30. 15:30

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az egyedüliként pályázatot benyújtó Karc FM Média Kft.-t hirdette ki nyertesnek a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázaton e heti ülésén. A tanács engedélyezte, hogy egy velencei és egy dunaújvárosi helyi rádió hálózatba kapcsolódjon a budapesti Best FM-mel. A testület a 2020-as adatszolgáltatási kötelezettségek mulasztása miatt bírságokat is kirótt összesen tizenegy rádióra és televízióra.

A tanács megállapította, hogy a Budapest 95,3 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese a lehetőségre egyedül pályázó vállalkozás, a Karc FM Média Kft.

 

A szolgáltatók kérelmére a testület engedélyezte, hogy a Velencén szóló 90,4 Rádió 1 és a dunaújvárosi 93,1 Rádió 1 helyi kereskedelmi rádiók május 5-étől hálózatba kapcsolódjanak a Budapest 99,5 MHz frekvencián sugárzó Best FM-mel, és emiatt 90,4 Best FM és 93,1 Best FM néven sugározzanak, valamint arculatukat is ennek megfelelően változtassák meg. A grémium véglegesítette a Szekszárd 102,5 MHz-re és a Komló 91,4 MHz-re szóló közösségi, valamint a Pápa 95,7 MHz-re szóló kereskedelmi jellegű pályázati felhívásokat. A szekszárdi és a komlói frekvenciákra május 31-én és június 2-án, a pápaira pedig június 9-én lehet beadni a pályázati ajánlatokat. A Médiatanács emellett felkérte az NMHH-t a Budapest 102,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz, az Esztergom 92,5 MHz, a Szombathely 107,4 MHz és a Zalaegerszeg 92,9 MHz frekvenciaterveinek kidolgozására is. 

 

Az NMHH ellenőrizte a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését a 2020. január 1. és március 31. közötti időszakban. A médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók meghatározott köre köteles havonta adatokat szolgáltatni, hogy a Médiatanács ellenőrizhesse a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartását. Összesen három rádió és nyolc televízió médiaszolgáltatója nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást, emiatt bírságot kell fizetniük, míg két szolgáltató felszólítást kapott, hogy 30 napon belül tegyenek eleget kötelezettségeiknek. A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.